
Jde o loupané proso. Jsou přirozeně bezlepkové. V české kuchyni jsou poměrně tradiční surovinou. Nejčastěji se používaly do sladkých dezertů jako jsou jáhelníky a jáhelné kaše, ale jejich využití je mnohem širší. Můžete se s nimi setkat ve formě vloček, mouky i instantní kaše. Jáhly uchovávejte v dobře těsnicích nádobách na suchém a chladném místě.
Jak vařit jáhly?
Jáhly je vhodné 2× spařit vroucí vodou, abyste je zbavili případné hořkosti (saponinů). Na kaši je vařte v poměru 1 díl jáhel a 2,5 dílu tekutiny (vody, mléka, vývaru). Do placiček nebo na přílohu stačí poměr 1 : 2. Jáhly vařte kolem 15 minut.
Co připravovat s jáhlami?
Nasladko je využijete do snídaňových kaší, nákypů (jáhelníků) a kuliček pro děti na svačinu. Naslano se hodí do placiček, nákypů nebo jako přílohová kaše.
Připravte si letní jáhlový salát, parmazánovou jáhlovou kaši, jáhlové rafaello (skvělá svačina pro děti; video postup přípravy receptu najdete tady) nebo jáhlovou kaši s rebarborovým rozvarem.
Vyzkoušejte další recepty z mé Neobyčejné kuchařky nebo kuchařky Neobyčejné snídaně.








