Pokud si jáhly spojujete jen se sladkou snídaňovou kaší, tahle úprava vás možná překvapí. Věřím, že ale velmi mile. 

Pokud vám zbyde pečená dýně zkuste z ní dýňový hummus nebo krém z pečené dýně.


Ingredience

  • 150 g jáhel (váha v suchém stavu)
  • 500 ml kuřecího/zeleninového vývaru 
  • sůl
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 30 g studeného másla
  • 30 g parmazánu
  • 1 menší pečená dýně hokkaido o váze cca 800–900 g (váha před očištěním a pečením) | recept níže

K podávání


Postup

Parmazánová jáhlová kaše 

  1. Jáhly vsypu do sítka a 2× je spařím vroucí vodou. 
  2. Vařím je ve vývaru 12–15 minut.
  3. Do horkých jáhel přiliju mléko, rozmíchám. Přidám máslo a dochutím nastrouhaným parmazánem.
  4. Na závěr vmíchám i pečenou dýni. Řádně dýni v kaši rozmíchám. Cílem je, aby se většina dýně v kaši „ztratila“ a sem tam zůstalo pár kousků.
  5. Rozdělím na jednotlivé porce a doplním o opečené tofu s dýňovými semínky. Zakápnu dýňovým olejem.

K podávání

  1. Na pánvi rozehřeju olej. 
  2. Tofu nakrájím na stejně velké kostičky. Vhodím ho restovat do pánve. Stačí pár minut, aby bylo tofu křupavé. 
  3. Na poslední 2 minuty opékání přihodím i dýňová semínka.

Jak na pečenou dýni?

  1. Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
  2. Dám ji na velký plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
  3. Peču na horkovzduch na 180 °C asi 40 minut nebo horní a spodní ohřev na 180 °C asi 1 hodinu. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.

Doba přípravy
20 minut

Počet porcí
4

Jídlo je vegetariánské a bezlepkové. 

Tipy na obměny

Pečenou dýni můžete vmíchat do uvařené quinoy, bulguru nebo i rýže. Místo tofu opečte na kostky nakrájené kuřecí maso.