Pokud si jáhly spojujete jen se sladkou snídaňovou kaší, tahle úprava vás možná překvapí. Věřím, že ale velmi mile.
Pokud vám zbyde pečená dýně zkuste z ní dýňový hummus nebo krém z pečené dýně.
Ingredience
- 150 g jáhel (váha v suchém stavu)
- 500 ml kuřecího/zeleninového vývaru
- sůl
- 100 ml plnotučného mléka
- 30 g studeného másla
- 30 g parmazánu
- 1 menší pečená dýně hokkaido o váze cca 800–900 g (váha před očištěním a pečením) | recept níže
K podávání
- 1 lžíci olivového oleje
- 350–400 g uzeného nebo marinovaného tofu
- dýňová semínka
- dýňový olej (já mám ráda dýňový olej od české firmy AGRO-EL)
Postup
Parmazánová jáhlová kaše
- Jáhly vsypu do sítka a 2× je spařím vroucí vodou.
- Vařím je ve vývaru 12–15 minut.
- Do horkých jáhel přiliju mléko, rozmíchám. Přidám máslo a dochutím nastrouhaným parmazánem.
- Na závěr vmíchám i pečenou dýni. Řádně dýni v kaši rozmíchám. Cílem je, aby se většina dýně v kaši „ztratila“ a sem tam zůstalo pár kousků.
- Rozdělím na jednotlivé porce a doplním o opečené tofu s dýňovými semínky. Zakápnu dýňovým olejem.
K podávání
- Na pánvi rozehřeju olej.
- Tofu nakrájím na stejně velké kostičky. Vhodím ho restovat do pánve. Stačí pár minut, aby bylo tofu křupavé.
- Na poslední 2 minuty opékání přihodím i dýňová semínka.
Jak na pečenou dýni?
- Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
- Dám ji na velký plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
- Peču na horkovzduch na 180 °C asi 40 minut nebo horní a spodní ohřev na 180 °C asi 1 hodinu. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.
Doba přípravy
20 minut
Počet porcí
4
Jídlo je vegetariánské a bezlepkové.
Tipy na obměny
Pečenou dýni můžete vmíchat do uvařené quinoy, bulguru nebo i rýže. Místo tofu opečte na kostky nakrájené kuřecí maso.