Miluju saláty! A to nejen v létě. Vlastně by se dalo říct, že jsem tak trošku králík 🙂 Zelenina má v mém jídelníčku obrovské místo. A protože chci, aby i má rodina ji jedla, vymýšlím saláty. Ale nepředstavujte si nějaké listí s mrkví, nene, připravuju saláty, které jsou plné chutí, jsou bohaté na živiny a rozhodně po nich nebudete mít brzy hlad.
Hlavní ingrediencí tohoto salátu jsou jáhly. Doma je vařím poměrně často – naslano i nasladko. Mám rada jejich jemnou chuť. Jsou přirozeně bezlepkové a stojí pár kaček. Určitě salát vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak vám chutnal.
Co potřebuju?
- 200 g jáhel (váha v suchém stavu)
- půlka salátové okurky
- hrst černých oliv
- 1 malá cuketa
- 2 hrsti cherry rajčat
- několik sušených rajčat
- miska uvařené cizrny / konzerva cizrny
- 200 g fety
- hrst dýňových semínek
Medovo-hořčičná zálivka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa anebo citrónové šťávy
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička sušeného oregána
Jak vařím?
1.
Uvařím jáhly. Jáhly dám do sítka a spařím (proliju) horkou vodou. Následně je zaliju 2,5 násobkem vody, lehce osolím a vařím cca 12–15 minut doměkka. Nechám vychladnout.
2.
Nakrájím zeleninu na kousky.
3.
Promíchám suroviny na zálivku, chuťově doladím podle sebe.
4.
Do mísy dám jáhly, zeleninu, cizrnu, nadrobím fetu, zaliju zálivkou. Promíchám.
5.
Podávám posypané dýňovými semínky, které ideálně ještě nasucho opražím.
Doba přípravy
30 minut
Počet porcí
4
Obměny
Místo jáhel sáhněte po bulguru, kuskusu, quinoe. Cizrnu zaměňte za máslové fazole. Zeleninu také vyberte podle toho, co vám chutná. A masožravcům klidně opečte kousek masa anebo ryby.