Dokonalá snídaně, příjemná večeře anebo boží svačina do práce. Kaše je sice trochu pracnější než klasická ovesná kaše, ale až ochutnáte, nebudete litovat. Navíc jáhly jsou bezlepkové a chutnají i dětem.
Ke kaši jsem připravila rychlý rebarborový rozvor, který ji pořadně nastřelí. A co teprv ty křupavé ořechy… Fakt si pochutnáte.
Co potřebuju?
- 60 g jáhel (v suchém stavu)
- 160 ml plnotučného anebo oblíbeného rostlinné mléka
- 160 ml vody
- špetka soli
- 2 tenčí stonky rebarbory
- kousek másla
- vrchovatá lžíce třtinového cukru
- hrst opražených lískových anebo jiných ořechů
Jak vařím?
1.
Kdykoliv vařím jáhly, je potřeba je propláchnout vroucí vodou, aby se zbavily případné hořkosti. Jáhly vsypu do sítka a přeliju vařicí vodou.
2.
Propláchnuté jáhly dám do kastrolu, zaliju mlékem i vodou a lehce osolím.
3.
Vařím na mírnějším stupni asi 25–30 minut. Je lepší vařit jáhly pomaleji, protože pak získají krémovější konzistenci.
4.
Než se mi uvaří jáhly, připravím si rebarboru.
5.
Rebarboru opláchnu. Pokud mám tenké stonky, není nutné je loupat, pokud ale budete mít silnější kus, je lepší rebarboru “oloupat” – pomocí nože ji lehce na konci stonku nakrojit a pak z ní postupně stáhnout tenoučkou slupku.
6.
Rebarboru nakrájím tak na kousky o velikosti 2 cm.
7.
Do kastrolu vhodím kousek másla, po chvíli přihodím rebarboru. Nechám rebarboru obalit v másle.
8.
Po dvou minutách vsypu cukr a společně vařím 5–7 minut.
9.
Výsledný rozvar má konzistenci javorového sirupu.
10.
Uvařenou kaši rozdělím do misek, na ni dám rozvar. Úplně nakonec posypu pár nahrubo nasekanými ořechy (ještě lepší je, když jsou opražené na pánvi anebo v troubě).
Počet porcí
2 menší misky
Doba přípravy
30–35 minut