Lehké jídlo, které podle použité zeleniny může být vždycky sezónní. V létě se hodí lilek, cuketa, papriky, na podzim zase dýně a v zimě poslouží kořenová zelenina.
Jídlo je díky jáhlám bezlepkové a díky absenci mléčných výrobků (bílý jogurt na konci klidně vynechejte) veganské. A jsou skvělé i druhý den do krabičky do práce.
Co potřebuju?
- 150 g jáhel v suchém stavu
- 1 lilek
- 1 cuketa
- čtvrtka žluté a čtvrtka červené papriky
- 1 mrkev
- kousek dýně
- pár stroužků česneku
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 200 g uzeného tofu
- sůl
- olivový olej
Jak vařím?
1.
Jáhly spařím vroucí vodou, abych měla jistotu, že z nich dostanu nechtěnou hořkost.
2.
Zaliju je 2 až 2,5 násobným množstvím vody, lehce osolím a vařím doměkka. Kolem 20 minut bude stačit. Veškerá voda se vsákne.
3.
Zeleninu omyju a nakrájím – lilek na cca dvoucentimetrové kostky, cuketu na kolečka a pak na čtvrtky, papriku na nepravidelné kousky, dýni na tenčí plátky a mrkev taktéž.
4.
Zeleninu dám na plech, přihodím česnek ve slupce, několik větviček tymiánu, na kostky pokrájené tofu, osolím a zakápnu tak 2 lžícemi olivového oleje, promíchám.
5.
Peču asi 35 minut na 200 stupňů v předehřáté troubě. Mrkev bude stále ještě trochu křupavá.
6.
Na talíř rozprostřu jáhly a na ně navrším pečenou zeleninu. Ozdobím kopečkem řeckého jogurtu a štědře zakápnu olivovým olejem.
Doba přípravy
15 minut
Pečení a vaření
35 minut zeleniny a 25 minut vaření jáhel
Počet porcí
2–3