Lehké jídlo, které podle použité zeleniny může být vždycky sezónní. V létě se hodí lilek, cuketa, papriky, na podzim zase dýně a v zimě poslouží kořenová zelenina.

Jídlo je díky jáhlám bezlepkové a díky absenci mléčných výrobků (bílý jogurt na konci klidně vynechejte) veganské. A jsou skvělé i druhý den do krabičky do práce.

Co potřebuju?

  • 150 g jáhel v suchém stavu
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • čtvrtka žluté a čtvrtka červené papriky
  • 1 mrkev
  • kousek dýně
  • pár stroužků česneku
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • 200 g uzeného tofu
  • sůl
  • olivový olej

Jak vařím?

1.
Jáhly spařím vroucí vodou, abych měla jistotu, že z nich dostanu nechtěnou hořkost.

2.
Zaliju je 2 až 2,5 násobným množstvím vody, lehce osolím a vařím doměkka. Kolem 20 minut bude stačit. Veškerá voda se vsákne.

3.
Zeleninu omyju a nakrájím – lilek na cca dvoucentimetrové kostky, cuketu na kolečka a pak na čtvrtky, papriku na nepravidelné kousky, dýni na tenčí plátky a mrkev taktéž.

4.
Zeleninu dám na plech, přihodím česnek ve slupce, několik větviček tymiánu, na kostky pokrájené tofu, osolím a zakápnu tak 2 lžícemi olivového oleje, promíchám.

5.
Peču asi 35 minut na 200 stupňů v předehřáté troubě. Mrkev bude stále ještě trochu křupavá.

6.
Na talíř rozprostřu jáhly a na ně navrším pečenou zeleninu. Ozdobím kopečkem řeckého jogurtu a štědře zakápnu olivovým olejem.

Doba přípravy
15 minut

Pečení a vaření
35 minut zeleniny a 25 minut vaření jáhel

Počet porcí
2–3