Termix, pribiňák, lipánek, smetánek… Upřímně se ani neorientuju, kolik „zdravých“ svačinek pro děti na trhu je. Nekupuju je, a to z několika důvodů. Jsou často velmi velmi sladké. Věděli jste, že v jednom malém 125g Pribiňáku je 3–4 kostky cukru? Dost, co? Také mi tyto dezerty přijdou zbytečně drahé. Raději si za pár minut vyrobím vlastní verzi, u které jsem spokojená, jak s chutí, tak s cenou. Navíc příprava termixu Anežku velmi baví.


Co potřebuju?

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g tučného tvarohu
  • 100 g hořké čokolády (já měla 85%)
  • 1 zralý banán
  • 80 g lískooříškového másla (já používám toto boží od Mixit)
  • med, čekankový sirup anebo moučkový cukr podle chuti
  • ovoce a lískooříškové máslo na dokončení

Jak připravuju termix?

1.
Smetanu vliju do kastrůlku a přivedu k varu, vypnu sporák a vmíchám na kostičky nalámanou čokoládu. Míchám, než se čokoláda rozpustí. Nechám vychladnout.

2.
Vychladlou čokoládovou smetanu ušlehám do pěny – já šlehám v kuchyňském robotu pomocí balónové metly. 

3.
Banán rozmačkám na kaši a promíchám s tvarohem. Přimíchám i oříškové máslo.

4.
Postupně čokoládovou pěnu smíchám s ochuceným tvarohem. Snažím se, abych zachovala co nejvíce vzduchu. V tuto chvíli už mohu rozdělit do skleniček. Já odebrala porci pro 10měsíční Františku. Zbytek jsem ještě dosladila podle chuti.

5.
Rozdělím do skleniček, dozdobím oříškovým máslem a ovocem a dám vychladit.

TIP:
Termix se hodí jako náplň do dětských kapsiček. Můžete ho zamrazit jako domácí nanuky. Anebo jimi naplňte tartaletky či linecký korpus a dozdobte ovocem.

Doba přípravy
20 minut + chlazení

Počet skleniček
4 čtvrtlitrové skleničky

Variace
Výborný je termix jen s vanilkou anebo také s bílou čokoládou