Termix, pribiňák, lipánek, smetánek… Upřímně se ani neorientuju, kolik “zdravých” svačinek pro děti na trhu je. Nekupuju je, a to z několika důvodů. Jsou často velmi velmi sladké. Věděli jste, že v jednom malém 125g Pribiňáku je 3–4 kostky cukru? Dost, co? Také mi tyto dezerty přijdou zbytečně drahé. Raději si za pár minut vyrobím vlastní verzi, u které jsem spokojená, jak s chutí, tak s cenou. Navíc příprava termixu Anežku velmi baví.
Co potřebuju?
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g tučného tvarohu
- 100 g hořké čokolády (já měla 85%)
- 1 zralý banán
- 80 g lískooříškového másla (já používám toto boží od Mixit)
- med, čekankový sirup anebo moučkový cukr podle chuti
- ovoce a lískooříškové máslo na dokončení
Jak připravuju termix?
1.
Smetanu vliju do kastrůlku a přivedu k varu, vypnu sporák a vmíchám na kostičky nalámanou čokoládu. Míchám, než se čokoláda rozpustí. Nechám vychladnout a vychladím v lednici.
2.
Studenou čokoládovou smetanu ušlehám do pěny – já šlehám v kuchyňském robotu pomocí balónové metly.
3.
Banán rozmačkám na kaši a promíchám s tvarohem. Přimíchám i oříškové máslo.
4.
Postupně čokoládovou pěnu smíchám s ochuceným tvarohem. Snažím se, abych zachovala co nejvíce vzduchu. V tuto chvíli už mohu rozdělit do skleniček. Já odebrala porci pro 10měsíční Františku. Zbytek jsem ještě dosladila podle chuti.
5.
Rozdělím do skleniček, dozdobím oříškovým máslem a ovocem a dám vychladit.
TIP:
Termix se hodí jako náplň do dětských kapsiček. Můžete ho zamrazit jako domácí nanuky. Anebo jimi naplňte tartaletky či linecký korpus a dozdobte ovocem.
Doba přípravy
20 minut + chlazení
Počet skleniček
4 čtvrtlitrové skleničky
Variace
Výborný je termix jen s vanilkou anebo také s bílou čokoládou