Přirozeně bezlepková pseudoobilovina. Původně pochází z oblasti střední a jihozápadní Asie, ale u nás  jde o tradiční plodinu pro oblast Valašska. Obsahuje vyšší množství vlákniny (10 g na 100 g) a také bílkovin (11 g na 100 g) a obsahuje kompletní spektrum aminokyselin (byť některé mají nízké zastoupení). Po naše zdraví je cenná pro svůj obsah rutinu, který pomáhá udržovat pružné cévy.

V obchodech narazíte na 2 základní úpravy pohankových krup. První je mechanicky loupaná pohanka, tato pohanka je světle zelená a často je v bio kvalitě, a je to pohanka, kterou doporučuju a kterou používám ve svých receptech. Pak jsou tu tepelně opracované pohankové kroupy. Tato pohanka je hnědá, je tvrdší a za mě má výrazný pohankový ocásek. Tato pohanka je typická pro východní Evropu. Dále si můžete pořídit pohankovou lámanku, krupičku, vločky nebo mouku.

Jak vařit pohanku?

Pohanku namočte na 15 minut ve vodě (pokud není v receptu uvedeno jinak), poté ji v sítku propláchněte. Na přílohu ji vařte v poměru 1 díl pohanky na 2 díly tekutiny. Na kaši dejte 2,5 dílu tekutiny. Vařte ji cca 15 minut.

Co připravovat s pohankou?

Z pohanky uvaříte nejen snídaňové kaše, ale vyzkoušejte ji na styl risotta. Skvělá bude jako příloha místo rýže nebo těstovin, zapečte ji se zeleninou, přidejte ji do různých bowls a salátů. Připravte si z ní placičky. Mým oblíbeným receptem z pohanky je granola nebo kokosovo-pohankové clusters. Zcela bez práce si ji vychutnáte v podobě Neobyčejné pohankové granoly.