Jídla z jednoho pekáče mají několik výhod – máte minimum špinavého nádobí, většinu práce za vás udělá trouba a při servírování stačí strávníkům dát k dispozici lžíce, ať si naberou podle sebe.
Dýni zapékám s pohankou. Skvěle ale fungují i jáhly, quinoa nebo bulgur.
Co potřebuju?
- 1 menší dýně Hokkaido o váze cca 700 g (váha před očištěním) | nebo polovina velké dýně
- 2–3 stroužky česneku
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 1 lžíce uzené papriky
- sůl
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 350 g pohankovych krup
- 200 g zakysané smetany (12–15%)
- 200 g fety
- 40 g dýňových semínek
Jak vařím?
- Dýni rozpůlím, vydlabu a nakrájím na 2–3cm kousky. Dýně Hokkaido není potřeba loupat.
- Dýni vhodím do pekáčku, přidám oloupaný česnek vcelku, ochutím lístky tymiánu a poctivě osolím. Zakápnu olejem a promíchám.
- Dám péct do trouby na 200 stupňů.
- Než se upeče dýně, namočím pohanku do vody.
- Po 30 minutách vyndám dýni z trouby a pohanku propláchnu a lehce osuším.
- Pohanku přisypu k dýni, přidám zakysanou smetanu a nadrobím polovinu fety.
- Lehce uhladím a nadrobím zbylou fetu a posypu semínky.
- Dám zpátky péct do trouby na dalších 20 minut.
- Podávám rovnou z pekáče.
Doba přípravy
15 minut
Pečení
50 minut při 200 stupních
Velikost pekáčku
20×30 cm
Tip | Jakou vybrat pohanku?
V receptu používám pohankové kroupy, které v obchodech seženete ve 2 způsobech opracovaní. Tepelně opracovanou – je tmavě hnědá, více tvrdá a taky podle mě „víc chuťově“ pohanková. Já osobně sahám vždy po mechanicky opracované pohance, která je světle zelená a často je i v bio kvalitě.
Tip na obměny
Místo dýně můžete sáhnout po kořenové zelenině jako je mrkev a pastiňák/petržel. V létě jsou skvělé zase cukety, papriky, rajčata. Zeleninu stačí předpékat 20 minut. Místo zakysané smetany použijte cottage, smetana ke šlehání nebo ricotta.