Pohanka je typicky česká plodina, která je ale v českých kuchyních velmi opomíjena. Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny a je bezlepková. Osobně mám k pohance trochu komplikovaný vztah. Naposledy mi chutnala ve sladké pohankové granole. V zimě ji zase nejčastěji zapékám se zeleninou a sýrem.

Tentokrát jsem ji zkusila připravit jako typické italské risotto, místo rýže jsem sáhla po pohance. A byl to super nápad. Jen nezapomeňte pohanku namočit a především důkladně propláchnout.

Co potřebuju?

  • 300 g pohanky (v suchém stavu)
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 g parmazánu
  • 100 g másla
  • 2 šalotky
  • 1 trs hlívy ústřičné
  • 400 g žampionů
  • 1 lžička mletého kmínu

Jak vařím?

1.
Pohanku propláchnu vodou a namočím ideálně na 2–3 hodiny, aby pohanka nabobtnala a nemusela se tak dlouho vařit.

2.
Šalotku nakrájím najemno a lehce zpěním na kousku másla. Mezitím zcedím a důkladně propláchnu pohanku. Nechám ji chvíli okapat. Poté ji přihodím k cibulce a také lehce opeču.

3.
Zeleninový vývar si ohřeju. A horký vývar pak po jedné naběračce přilévám k pohance. Jakmile se vývar odpaří, přileju další.

4.
Mezitím si očistím houby a nakrájím si je na podobně velké kousky. Hlívu stačí natrhat.

5.
Na pánvi si rozehřeju kousek másla. Přidám i trochu oleje, aby se mi máslo nepřepalovalo. A postupně si opeču houby. Opékám zprudka, aby houby nepustily vodu. Ochucuju mletým kmínem a solí. Houby opékám na etapy, aby byly hezky opečené a křupavé.

6.
Jakmile je pohanka uvařená, dám ji mimo plotýnku a vhodím do ní zbylé máslo (ideálně studené) a nastrouhám většinu parmazánu. Promíchám.

7.
Do risotta vmíchám opečené houby a na talíři dochutím ještě nastrouhaným parmazánem.

TIP: Pohankové risotto bude perfektně fungovat i s hráškem, špenátem anebo třeba pečenou dýní.

TIP 2: Pokud máte rádi chuť vína v risottu, určitě jej můžete použít i v tomto receptu. Víno přilijte ještě před vývarem a nechte odpařit.