Chuťově vyladěné pomazánky, které zastoupí za svačinu i lehčí večeři ve dnech, kdy se vám nechce vyvařovat a kdy nemáte chuť na teplé jídlo.
Můj tip: zeleninu můžete péct najednou. Také ji nemusíte mazat jen na chleba, ale pomazánky budou skvělé jako dipy k pečené zelenině či masu.
——
Recepty vznikly v milé spolupráci s českou firmou Naše Čajky. Manželé Lenka a Vašek ručně vyrábí nádherné dřevěné výrobky ze stromů, které padly stářím či vlivem počasí, a dávají jim tak novou formu jak zazářit. Třeba na vašem jídelním stole :). Já pomazánky servírovala na nádherném jilmovém prkénku.
Fazolový hummus s pečenými rajčaty
Co potřebuju?
- 250 g cherry rajčat
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 270 g vařených/sterilovaných bílých fazolí (cca 110 g v suchém stavu)
- 1 lžičku římského kmínu
- 3 lžíce tahini (80 g)
- šťávu z ½ citronu
Jak postupuju?
- Začnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
- Do menší zapékací misky vsypu rajčata, oloupaný česnek (není třeba ho krájet). Ochutím olivovým olejem a solí.
- Dám péct na 30 minut. Po upečení nechám zchladnout.
- Všechny další suroviny dám do nožového mixéru, přidám i rajčata (včetně šťávy, co pustila) a rozmixuju dohladka. Dochutím případně solí a citronem.
- Mažu na dobrý chleba. Hummus bude skvělý i s pečenou zeleninou nebo čerstvou zeleninou.
Doba přípravy
15 minut + pečení rajčat
Množství
cca 500 g
Pomazánka z pečených paprik a dýňových semínek
Co potřebuju?
- 2 podlouhlé červené papriky (o celkové váze 250 g)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci balzamikového octa
- ½ lžičky uzené mleté papriky
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 70 g dýňových semínek
- šťávu z ½ citronu
- 200 g cottage
Jak postupuju?
- Začnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
- Papriky očistím, nakrájím na větší kousky a dám do menší zapékací misky, přidám oloupaný česnek (není třeba jej krájet). Ochutím balzamikovým octem, uzenou paprikou, tymiánem, olivovým olejem a solí. Dám péct na 45–50 minut.
- Mezitím si opeču semínka na pánvi.
- Zchladlé papriky i semínka dám do nožového mixéru, přidám citron a cottage. Rozmixuju dohladka.
- Mažu jako pomazánku na pečivo.
Doba přípravy
15 minut + pečení paprik
Množství
cca 500 g
Pomazánka z pečeného lilku s fetou
Co potřebuju?
- 1 lilek o váze 250 g (váha před očištěním)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku sušeného rozmarýnu
- soli
- 200 g fety
- 70 g polotučného tvarohu nebo žervé
Jak postupuju?
- Začnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
- Lilek nakrájím na kostky, dám do do menší zapékací misky. Přidám celý oloupaný česnek, ochutím olejem, rozmarýnem a solí. Peču 50 minut. Nechám zchladnout.
- Do nožového mixéru dám lilek, fetu a tvaroh. Rozmixuju dohladka. Pokud by byla pomazánka příliš hustá, přiliju trochu studené vody.
- Podávám k dobrému pečivu nebo sezónní zelenině.
Doba přípravy
15 minut + pečení lilku
Množství
Cca 450 g