Chuťově vyladěné pomazánky, které zastoupí za svačinu i lehčí večeři ve dnech, kdy se vám nechce vyvařovat a kdy nemáte chuť na teplé jídlo.

Můj tip: zeleninu můžete péct najednou. Také ji nemusíte mazat jen na chleba, ale pomazánky budou skvělé jako dipy k pečené zelenině či masu.

——

Recepty vznikly v milé spolupráci s českou firmou Naše Čajky. Manželé Lenka a Vašek ručně vyrábí nádherné dřevěné výrobky ze stromů, které padly stářím či vlivem počasí, a dávají jim tak novou formu jak zazářit. Třeba na vašem jídelním stole :). Já pomazánky servírovala na nádherném jilmovém prkénku.


Fazolový hummus s pečenými rajčaty

Co potřebuju?

  • 250 g cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 270 g vařených/sterilovaných bílých fazolí (cca 110 g v suchém stavu)
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 3 lžíce tahini (80 g)
  • šťávu z ½ citronu

Jak postupuju?

  1. Začnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
  2. Do menší zapékací misky vsypu rajčata, oloupaný česnek (není třeba ho krájet). Ochutím olivovým olejem a solí. 
  3. Dám péct na 30 minut. Po upečení nechám zchladnout.
  4. Všechny další suroviny dám do nožového mixéru, přidám i rajčata (včetně šťávy, co pustila) a rozmixuju dohladka. Dochutím případně solí a citronem.
  5. Mažu na dobrý chleba. Hummus bude skvělý i s pečenou zeleninou nebo čerstvou zeleninou.

Doba přípravy
15 minut + pečení rajčat

Množství 
cca 500 g 


Pomazánka z pečených paprik a dýňových semínek 

Co potřebuju?

  • 2 podlouhlé červené papriky (o celkové váze 250 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • ½ lžičky uzené mleté papriky
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 70 g dýňových semínek
  • šťávu z ½ citronu
  • 200 g cottage

Jak postupuju?

  1. Začnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
  2. Papriky očistím, nakrájím na větší kousky a dám do menší zapékací misky, přidám oloupaný česnek (není třeba jej krájet). Ochutím balzamikovým octem, uzenou paprikou, tymiánem, olivovým olejem a solí. Dám péct na 45–50 minut.
  3. Mezitím si opeču semínka na pánvi. 
  4. Zchladlé papriky i semínka dám do nožového mixéru, přidám citron a cottage. Rozmixuju dohladka.
  5. Mažu jako pomazánku na pečivo. 

Doba přípravy
15 minut + pečení paprik

Množství 
cca 500 g 


Pomazánka z pečeného lilku s fetou

Co potřebuju?

  • 1 lilek o váze 250 g (váha před očištěním)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku sušeného rozmarýnu
  • soli
  • 200 g fety
  • 70 g polotučného tvarohu nebo žervé

Jak postupuju?

  1. Začnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
  2. Lilek nakrájím na kostky, dám do do menší zapékací misky. Přidám celý oloupaný česnek, ochutím olejem, rozmarýnem a solí. Peču 50 minut. Nechám zchladnout.
  3. Do nožového mixéru dám lilek, fetu a tvaroh. Rozmixuju dohladka. Pokud by byla pomazánka příliš hustá, přiliju trochu studené vody.
  4. Podávám k dobrému pečivu nebo sezónní zelenině.

Doba přípravy
15 minut + pečení lilku

Množství
Cca 450 g