D-O-K-O-N-A-L-Ý letní salát plný slunce, sladkých rajčat, voňavé bazalky a krémové mozzarelly. Abyste salátu propadli jako my doma, použijte jen ta nejzralejší a nejsladší rajčátka. Ještě větší dokonalosti dosáhnete, když seženete buvolí mozzarellu.  

Recept vznikl v milé spolupráci s českou firmou Naše Čajky. Manželé Lenka a Vašek ručně vyrábí nádherné dřevěné výrobky ze stromů, které padly stářím či vlivem počasí, a dávají jim tak novou formu jak zazářit. Třeba na vašem jídelním stole :). Já salát servírovala v nádherné dřevěné míse doplněné o krásně zpracované salátové lžíce.


Co potřebuju?

  • 700 g cherry rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • sůl
  • 200–300 g mozzarelly
  • čerstvou bazalku
  • k podávání | bagetu nebo ciabattu

Jak postupuju?

  1. Začnu si předehřívat troubu na 200 stupňů.
  2. Do zapékací misky nebo pekáčku dám rajčata, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, ochutím olejem, balzamikovým octem a solí. 
  3. Dám péct na 30 až 35 minut.
  4. Rajčata pustí hodně šťávy, která je úplně dokonalá pro namáčení pečiva. Vypečenou šťávu sliju do mističky.
  5. Pečená rajčata přendám do salátové mísy, přidám natrhanou mozzarellu a hojně ozdobím bazalkou.
  6. Podávám s bagetou nebo ciabattou, kterou si namáčím do rajčatového „výpeku”.

Doba přípravy
10 minut + pečení rajčat

Počet porcí
3–4