
Jakmile si jednou připravíte domácí probináček, ten kupovaný už si do košíku nehodíte. Nejen že je chuťově násobně lepší, ale polepšíte si i cenově. Zároveň máte možnost korigovat množství cukru a vymýšlet si příchutě. Domácí pribináček je tak skvělou svačinou pro malé děti a batolata.


Doba přípravy | 15 minut + odkapání tvarohu
Počet porcí | 4
Recept je vegetariánský a bezlepkový.
Výsledné množství | cca 450 g
Základní recept | 130 Kč/kg
Ingredience
Základní recept
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 až 750 g odkapaného (polo)tučného tvarohu | váha před odkapáním
Postup
- Tvarohy dám do sítka nechám v sítku alespoň 4 hodiny vykapat.
- Smetanu vyšlehám dotuha pomocí šlehače s balónovou metlou. Je lepší použít smetanu z lednice a mít i studenou mísu.
- Zašlehám odkapaný tvaroh a ochutím – mrkněte dolů na mé nejmilejší variace.
Nejlepší je jen tak na lžičku, k teplým loupákům, k ranním lívancům či palačinkám. Ráda ho dávám i dětem do znovuplnitelných kapsiček.
Poměr 1 díl tvarohu a 1 díl smetany představujte nejjemnější verzi. Pribináček s poměrem 2–3 díly tvarohu ku 1 dílu smetany je více tvarohový a méně smetanový.
Moje oblíbené příchutě
Vanilkový
- 1 lžíce moučkového cukru
- semínka z půlky vanilkového lusku
Kakaový
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1–2 lžíce holandského kakaa
„Nutella“
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce lískooříškového másla
Karamelový
- 2 lžíce karamelové Mixitelly
Stracciatella
- 50 g nastrouhané tmavé čokolády







Zkuste i svěží verzi s matchou a lyofilizovanými jahodami.