Jakmile si jednou připravíte domácí probináček, ten kupovaný už si do košíku nehodíte. Nejen že je chuťově násobně lepší, ale polepšíte si i cenově. Zároveň máte možnost korigovat množství cukru a vymýšlet si příchutě. Domácí pribináček je tak skvělou svačinou pro malé děti a batolata.


Doba přípravy | 15 minut + odkapání tvarohu
Počet porcí | 4
Recept je vegetariánský a bezlepkový. 
Výsledné množství | cca 450 g
Základní recept | 130 Kč/kg


Ingredience

Základní recept

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 až 750 g odkapaného (polo)tučného tvarohu | váha před odkapáním

Postup

  1. Tvarohy dám do sítka nechám v sítku alespoň 4 hodiny vykapat.
  2. Smetanu vyšlehám dotuha pomocí šlehače s balónovou metlou. Je lepší použít smetanu z lednice a mít i studenou mísu. 
  3. Zašlehám odkapaný tvaroh a ochutím – mrkněte dolů na mé nejmilejší variace.

Nejlepší je jen tak na lžičku, k teplým loupákům, k ranním lívancům či palačinkám. Ráda ho dávám i dětem do znovuplnitelných kapsiček. 

Poměr 1 díl tvarohu a 1 díl smetany představujte nejjemnější verzi. Pribináček s poměrem 2–3 díly tvarohu ku 1 dílu smetany je více tvarohový a méně smetanový.


Moje oblíbené příchutě

Vanilkový

  • 1 lžíce moučkového cukru
  • semínka z půlky vanilkového lusku

Kakaový

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1–2 lžíce holandského kakaa

„Nutella“

  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce lískooříškového másla

Karamelový

Stracciatella

  • 50 g nastrouhané tmavé čokolády

Zkuste i svěží verzi s matchou a lyofilizovanými jahodami.