Jemné, lahodné a jen ze dvou surovin, to je domácí žervé, které si můžete namazat na chleba anebo zakousnout loupákem. 

Já domácí žervé používám i na vaření – zjemňuju s ním omáčky, vmíchávám do těstovin anebo z něj připravuju krémy do dortů. 

Pokud máte rádi Lučinu, přidejte k jogurtu a smetaně trochu soli.

Náklady: 140 Kč/kg


Co potřebuju?

  • 500 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 250 ml smetany ke šlehání

Jak postupuju?

  1. Smetanu promíchám s jogurtem, přeliju do sítka vyloženého plátýnkem anebo dětskou plenou.
  2. Takto nechám přes noc vykapat v lednici.
  3. Žervé přendám do čisté sklenice.

Výsledného žervé je cca 370–380 g. Hotové žervé dám čistou lžící do důkladně vymyté sklenice. Žervé takto vydrží v lednici týden.

Doba přípravy
10 minut

Náklady
25 Kč / 500 g jogurtu, 30 Kč / 250 ml smetany ke šlehání

Obměna
Místo jogurtu sáhněte po kefíru