Jemné, lahodné a jen ze dvou surovin, to je domácí žervé, které si můžete namazat na chleba anebo zakousnout loupákem.
Já domácí žervé používám i na vaření – zjemňuju s ním omáčky, vmíchávám do těstovin anebo z něj připravuju krémy do dortů.
Pokud máte rádi Lučinu, přidejte k jogurtu a smetaně trochu soli.
Náklady: 140 Kč/kg
Co potřebuju?
- 500 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 250 ml smetany ke šlehání
Jak postupuju?
- Smetanu promíchám s jogurtem, přeliju do sítka vyloženého plátýnkem anebo dětskou plenou.
- Takto nechám přes noc vykapat v lednici.
- Žervé přendám do čisté sklenice.
Výsledného žervé je cca 370–380 g. Hotové žervé dám čistou lžící do důkladně vymyté sklenice. Žervé takto vydrží v lednici týden.
Doba přípravy
10 minut
Náklady
25 Kč / 500 g jogurtu, 30 Kč / 250 ml smetany ke šlehání
Obměna
Místo jogurtu sáhněte po kefíru
A jak dlouho vydrží v lednici?
Zdravím, Ivo, běžně mi žervé vydrží týden (déle nám nevydrželo, protože jsme ho snědli :). Nicméně je potřeba, aby sklenice byla důsledně vymytá a abych žervé do sklenice přendala čistou lžící.