Pomazánky pro mne představují rychlou záchranou večeři anebo svačinu. Baví mne do nich zpracovávat luštěniny, protože často nikdo díky dobrému ochucení nepozná, že zrovna jí fazole, čočku anebo třeba cizrnu. Pomazánku nemusíte mazat jen na chleba, ale já ji ráda servíruju i jako dip třeba k pečené zelenině a bramborám.

Vyzkoušejte i další moje oblíbené luštěninové pomazánky. Třeba krémový hrachový hummus, nasládlou pomazánku z červené čočky a kokosového mléka či třeba čočkovou s ořechy anebo dýňový hummus.


Co potřebuju?

  • 300 g malých bílých fazolí (váha v suchém stavu; já použila fazole od Menu Gold)
  • 2 bobkové listy
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2–3 stroužky česneku
  • 4 sušený rajčata naložená v oleji
  • 4 lžíce oleje z naložených rajčat
  • 2 lžíce octa (já dala jablečný; citrón bude taky fajn)
  • 100 ml ledové vody
  • sůl podle chuti

Mrkněte do mého kompletního průvodce, jak připravovat luštěniny.


Jak připravuju pomazánku?

  1. Fazole namočím do vody na 8 hodin (přes noc).
  2. Vodu z fazolí vyliju, fazole propláchnu a dám fazole vařit do čerstvé vody. Přihodím bobkové listy a vařím asi 45 minut. Chci, aby fazole byly hodně měkké. Solím cca 10 min. před koncem vaření.
  3. Uvařené fazole ještě propláchnu studenou vodou. Dám stranou.
  4. Cibuli nakrájím na kousky a osmahnu ji na lžíci oleje dohněda. Trvá to cca 7–10 min. za občasného zamíchání. Když je cibule hnědá, ochutím lžičkou cukru a cukr nechám zkaramelizovat. Dám stranou.
  5. Do nožového mixéru dám nahrubo nasekaný česnek, sušená rajčata, fazole, olej, ocet a část ledové vody. Rozmixuju dohladka, podle potřeby přileju vodu. Ochutím solím.

TIP: pro jemnější chuť česneku, česnek opečte spolu s cibulkou

Doba přípravy
20 minut + čas na namočení a uvaření fazolí

Obměna
Místo malých fazolí se hodí velké máslové, červené anebo cizrna

Recept byl připraven v rámci bartrové spolupráce s českou značkou Menu Gold.