Píšu to často, luštěniny jsou málo zastoupenou potravinou na českých talířích. Je to škoda, jsou levným a dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Zároveň je mnoho luštěnin, které jsou vypěstované lokálně. Když se je naučíte připravovat, což není vůbec složité, dokážete připravit mnoho báječných pokrmů za pár korun.
Více o luštěninách jsem psala tady. Pro zebrubnější informace doporučuju tento článek Terezky Inspired Kitchen.
Také se občas setkávám s “problémem”, že si oblíbíte jeden recept, ale pak nevíte, co se zbylými luštěninami v pytlíku. I proto jsem vymyslela 3 různé recepty, kde upotřebíte celý pytlík cizrny. A navíc ve všech 3 receptech figurují vždy 2 suroviny, a to dýně a cizrna.
Věřím, že vás všechny podoby obou potravin budou bavit. Recepty vznikly v rámci bartrové spolupráce s českou značkou Menu Gold.
Na všechny 3 recepty jsem celkem použila
- 1 velkou dýni Hokkaido (váha před očištěním byla 1,5 kg a po očištěni 1,2 kg)
- 500 g cizrny v suchém stavu (váha po uvaření byla cca 1,1 kg)
Jak na pečenou dýni?
- Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
- Dám ji na velký plech s pečicím papírem.
- Peču na horkovzduch na 180 stupňů asi 40 minut. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.
- Takto připravená dýně se hodí do receptu na dýňový hummus a dýňovo-cizrnové karbanátky.
Jak uvařit cizrnu?
- Cizrnu namočím do většího množství vody na 8–12 hodin.
- Vodu z cizrny vyleju a cizrnu ještě propláchnu.
- Vařím v čerstvé vodě, přivedu k varu, vzniklou pěnu seberu, vařím asi 45 minut nezakryté.
- Můžu přidat bylinky/koření, které snižují nadýmání jako je kmín anebo saturejka.
- Solím těsně před dovařením.
- Po uvaření vodu sliju a cizrnu ještě jednou propláchnu.
Dýňový hummus
Doma milujeme tradiční blízkovýchodní hummus. Kromě toho, že snad neznám člověka, kterému by hummus nechutnal, mám ráda jeho rychlou přípravu. Tentokrát jsem jej obohatila o pečenou dýni, která mu dodala sladkost a jemnost.
Co potřebuju?
- 350 g uvařené cizrny
- 400 g pečené dýně (váha ve stavu před pečením)
- 3 lžíce tahini
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 0,5 lžičky mletého římského kmínu
- 0,5 lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 5–6 lžic ledové vody
Jak hummus připravuju?
- Všechny suroviny kromě vody dám do nožového/stolního mixéru a rozmixuju. Podle potřeby a výkonnosti mixéru přilévám ledovou vodu. Výsledný hummus je krémový a hladký.
- Ochutnám a případně dosolím.
- Podávám s dobrým chlebem anebo jako dip k pečené zelenině a bramborám.
Dýňovo-petrželový krém s křupavou cizrnou
Krémové polévky miluje moje dcera, jsou skvělou formou, jak do dětí dostat různou zeleninu. Klidně dejte do polévky i jinou zeleninu jako třeba batáty, patizón, celer… Ale tu pečenou cizrnu nevynechejte, její kořeněnost a křupavost báječně kontrastuje s jemným zeleninovým krémem.
Co potřebuju?
- 400 g dýně
- 400 g brambor
- 200 g petržele anebo pastiňáku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 800 ml vody + 1 kostička zeleninového bujónu anebo lépe zeleninový vývar
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl podle chuti
Jak vařím?
- Brambory, petržel, cibuli i česnek oloupu a nakrájím – na kostky a nahrubo. Dýni očistím, neloupu a nakrájím na kostky.
- Veškerou zeleninu vhodím opéct na lžíci oleje do většího kastrolu. Opékám lehce dozlatova asi 7 min.
- Pak zaliju vodou a dám kostku bujónu anebo vývarem. Přiklopím poklicí a vařím cca 20 minut na stupni 8 (ze 14) do změknutí zeleniny.
- Polévku rozmixuju tyčovým mixérem a zjemním smetanou. Podle chuti dosolím.
- Podávám s křupavou cizrnou.
Pečená křupavá cizrna
Cizrna v té nejzábavnější formě. Slaná, kořeněná a křupavá. Hodí se nejen do polévky, ale i na salát, do bowls anebo jen tak na zobání.
Co potřebuju?
- 350 g vařené cizrny
- 1 lžička uzené papriky
- 0,5 lžičky mletého římského kmínu
- 0,5 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
Jak peču cizrnu?
- Cizrnu dám do menšího pekáčku, promíchám ji s kořením, solí a olejem.
- Peču na horkovzduch na 180 stupňů 40–50 minut. Není třeba troubu dopředu předehřívat.
Cizrnovo-dýňové karbanátky
Majoránka a česnek – tradiční karbanátková dvojka. Ale ladí i k dýni a cizrně, takže se nebojte použít i takhle tradiční ochucení.
Co potřebuju?
- 350 g uvařené cizrny
- 400 g pečené dýně (váha ve stavu před pečením)
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 vajíčko
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 100 g ementálu anebo jiného tvrdého sýra
- 5 vrchovatých lžic jemných ovesných vloček
- rostlinný olej na smažení
Jak vařím?
- Všechny suroviny kromě sýra a vloček dám do nožového/stolního mixéru. Rozmixuju. Není třeba úplně dohladka, menší kousky dýně anebo hrubě rozmixovaná cizrna nevadí, karbanátky budou mít lepší texturu.
- Do hmoty na karbanátky vmíchám nahrubo nastrouhaný sýr a vločky.
- Směs nechám půl hodiny odležet.
- Lehce navlhčenou rukou tvaruju karbanátky o trochu menší než je dlaň. Celkem jsem jich měla 10.
- Opékám na pánvi z obou stran. Opékám na stupeň 9–10 (ze 14) a opatrně obracím až ve chvíli, kdy jsou z jedné strany opečené.
- Podávám s pečenými brambory, zeleninou a třeba dýňovým hummusem.