Píšu to často, luštěniny jsou málo zastoupenou potravinou na českých talířích. Je to škoda, jsou levným a dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Zároveň je mnoho luštěnin, které jsou vypěstované lokálně. Když se je naučíte připravovat, což není vůbec složité, dokážete připravit mnoho báječných pokrmů za pár korun.

Více o luštěninách jsem psala tady. Pro zebrubnější informace doporučuju tento článek Terezky Inspired Kitchen.

Také se občas setkávám s “problémem”, že si oblíbíte jeden recept, ale pak nevíte, co se zbylými luštěninami v pytlíku. I proto jsem vymyslela 3 různé recepty, kde upotřebíte celý pytlík cizrny. A navíc ve všech 3 receptech figurují vždy 2 suroviny, a to dýně a cizrna. 

Věřím, že vás všechny podoby obou potravin budou bavit. Recepty vznikly v rámci bartrové spolupráce s českou značkou Menu Gold.


Na všechny 3 recepty jsem celkem použila

  • 1 velkou dýni Hokkaido (váha před očištěním byla 1,5 kg a po očištěni 1,2 kg) 
  • 500 g cizrny v suchém stavu (váha po uvaření byla cca 1,1 kg)

Jak na pečenou dýni?

  1. Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
  2. Dám ji na velký plech s pečicím papírem.
  3. Peču na horkovzduch na 180 stupňů asi 40 minut. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.
  4. Takto připravená dýně se hodí do receptu na dýňový hummus a dýňovo-cizrnové karbanátky.

Jak uvařit cizrnu?

  1. Cizrnu namočím do většího množství vody na 8–12 hodin.
  2. Vodu z cizrny vyleju a cizrnu ještě propláchnu.
  3. Vařím v čerstvé vodě, přivedu k varu, vzniklou pěnu seberu, vařím asi 45 minut nezakryté.
  4. Můžu přidat bylinky/koření, které snižují nadýmání jako je kmín anebo saturejka.
  5. Solím těsně před dovařením.
  6. Po uvaření vodu sliju a cizrnu ještě jednou propláchnu.

Dýňový hummus

Doma milujeme tradiční blízkovýchodní hummus. Kromě toho, že snad neznám člověka, kterému by hummus nechutnal, mám ráda jeho rychlou přípravu. Tentokrát jsem jej obohatila o pečenou dýni, která mu dodala sladkost a jemnost.

Co potřebuju?

  • 350 g uvařené cizrny 
  • 400 g pečené dýně (váha ve stavu před pečením)
  • 3 lžíce tahini
  • 2 lžíce citrónové šťávy 
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 0,5 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5–6 lžic ledové vody

Jak hummus připravuju?

  1. Všechny suroviny kromě vody dám do nožového/stolního mixéru a rozmixuju. Podle potřeby a výkonnosti mixéru přilévám ledovou vodu. Výsledný hummus je krémový a hladký.
  2. Ochutnám a případně dosolím.
  3. Podávám s dobrým chlebem anebo jako dip k pečené zelenině a bramborám.

Dýňovo-petrželový krém s křupavou cizrnou

Krémové polévky miluje moje dcera, jsou skvělou formou, jak do dětí dostat různou zeleninu. Klidně dejte do polévky i jinou zeleninu jako třeba batáty, patizón, celer… Ale tu pečenou cizrnu nevynechejte, její kořeněnost a křupavost báječně kontrastuje s jemným zeleninovým krémem.

Co potřebuju?

  • 400 g dýně 
  • 400 g brambor
  • 200 g petržele anebo pastiňáku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 800 ml vody + 1 kostička zeleninového bujónu anebo lépe zeleninový vývar
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl podle chuti

Jak vařím?

  1. Brambory, petržel, cibuli i česnek oloupu a nakrájím – na kostky a nahrubo. Dýni očistím, neloupu a nakrájím na kostky.
  2. Veškerou zeleninu vhodím opéct na lžíci oleje do většího kastrolu. Opékám lehce dozlatova asi 7 min.
  3. Pak zaliju vodou a dám kostku bujónu anebo vývarem. Přiklopím poklicí a vařím cca 20 minut na stupni 8 (ze 14) do změknutí zeleniny.
  4. Polévku rozmixuju tyčovým mixérem a zjemním smetanou. Podle chuti dosolím.
  5. Podávám s křupavou cizrnou.

Pečená křupavá cizrna

Cizrna v té nejzábavnější formě. Slaná, kořeněná a křupavá. Hodí se nejen do polévky, ale i na salát, do bowls anebo jen tak na zobání.

Co potřebuju?

  • 350 g vařené cizrny
  • 1 lžička uzené papriky
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 0,5 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Jak peču cizrnu?

  1. Cizrnu dám do menšího pekáčku, promíchám ji s kořením, solí a olejem. 
  2. Peču na horkovzduch na 180 stupňů 40–50 minut. Není třeba troubu dopředu předehřívat.

Cizrnovo-dýňové karbanátky

Majoránka a česnek – tradiční karbanátková dvojka. Ale ladí i k dýni a cizrně, takže se nebojte použít i takhle tradiční ochucení. 

Co potřebuju?

  • 350 g uvařené cizrny 
  • 400 g pečené dýně (váha ve stavu před pečením)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 vajíčko
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g ementálu anebo jiného tvrdého sýra
  • 5 vrchovatých lžic jemných ovesných vloček
  • rostlinný olej na smažení

Jak vařím?

  1. Všechny suroviny kromě sýra a vloček dám do nožového/stolního mixéru. Rozmixuju. Není třeba úplně dohladka, menší kousky dýně anebo hrubě rozmixovaná cizrna nevadí, karbanátky budou mít lepší texturu.
  2. Do hmoty na karbanátky vmíchám nahrubo nastrouhaný sýr a vločky.
  3. Směs nechám půl hodiny odležet.
  4. Lehce navlhčenou rukou tvaruju karbanátky o trochu menší než je dlaň. Celkem jsem jich měla 10.
  5. Opékám na pánvi z obou stran. Opékám na stupeň 9–10 (ze 14) a opatrně obracím až ve chvíli, kdy jsou z jedné strany opečené.
  6. Podávám s pečenými brambory, zeleninou a třeba dýňovým hummusem.