Dokonale krémový hummus si nelze nezamilovat. Sice ho dneska koupíte skoro v každém obchodě, ale chuť a občas i zbytečně vysoké množství oleje bývá napováženou. Navíc domácí máte hotový raz dva. A nemusí být jen z typické cizrny. Zkuste opomíjený žlutý hrách, tady je jeho schopnost se rychle rozvařit vítaná. Skvělé budou i máslové fazole. A klidně přihoďte i pečenou zeleninu, sušená rajčata… Však to znáte, nápadům se meze nekladou.


Co potřebuju?

  • 200 g žlutého půleného hrachu (váha v suchém stavu)
  • 5 lžic dobrého tahini (moje oblíbené je toto)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 5–6 lžic ledové vody
  • sůl

Jak hummus připravuju?

  1. Hrách namočím alespoň na 2 hodiny do vody, poté důkladně propláchnu a vařím v čerstvé vodě s trochou kmínu* doměkka. Trvá to asi 25 minut. Potřebuju, aby hrách byl velmi měkký. Solím až ke konci. Uvařený hrách sliju a ještě propláchnu.
  2. Do mixéru dám všechny suroviny kromě vody. Začnu mixovat a podle potřeby přilévám vodu**. Mixuju, až dosáhnu hladké textury.
  3. Podávám se zeleninou, křupavým chlebem anebo třeba falafelem a svěžím salátem tabbouleh.

Tip: doporučuju uvařit si větší množství luštěnin najednou a pak část schovat do mrazáku. Ušetříte si čas příště, až budete luštěniny potřebovat. A jestli si říkáte, co s tím zbylým hrachem, tak zkuste třeba hrachovou polévku.

Doba přípravy
10 minut + namáčení a vaření hrachu

Množství
2 skleničky o objemu cca 330 ml

*kmín pomáhá pomáhá proti nadýmání. Skvělá je i saturejka.

** ledová voda pomáhá dosáhnou krémové konzistence. A také není nutné pak dávat tolik oleje