Halloumi je tradiční blízkovýchodní sýr. Můžete ho jíst jen tak, ale jeho plný chuťový potenciál si užijete, pokud ho opečete na pánvi dokřupava anebo hodíte na gril. Oproti klasickým sýrům se neroztéká. A jakmile vás omrzí opékání na pánvi, zkuste tyhle koule anebo karbanátky. U nás doma jsou hodně populární. Vsázím, že i vám budou chutnat.

Koule podávám s jáhlovou kaší. Slané recepty z jáhel nejsou tak běžné, přitom jáhly jsou bezvadné právě i na slané úpravy. Na podzim si je připravte s pečenou dýní.


Ingredience

Halloumi koule

  • 2 větší mrkve
  • 1 větší pastinák/petržel anebo 1 menší cuketa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 halloumi (225–250 g)
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky – bazalka/petrželka/pažitka
  • 5 lžic strouhanky (klasická anebo kukuřičná)

Jáhlová kaše

  • 150 g jáhel (váha v suchém stavu)
  • 1 kostička zeleninového bio bujónu (nemusí být)
  • 30 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 30 g parmazánu

Mrkněte na video návod na mém Instagramu.

Postup

Halloumi koule

  1. Mrkev a pastiňák oloupu a nastrouhám nahrubo. Zeleninu dám do sítka, osolím, promačkám rukama a nechám 10–15 min. vypotit.
  2. Halloumi nahrubo nastrouhám do jiné misky. Česnek nastrouhám najemno a rozklepnu vejce. Nasekám bylinky. Vše dám k halloumi.
  3. Ze zeleniny vymačkám případnou tekutinu a přidám k halloumi.
  4. Rukama smíchám a postupně přisypávám strouhanku. 
  5. Zapnu předehřívat troubu na 175 na horkovzduch.
  6. Čistýma navlhčenýma rukama vytvaruju zploštělé koule o velikosti dlaně. Pokládám na plech vyloženým pečicím papírem. Celkem jsem jich měla 8.
  7. Karbanátky peču 25 minut.
  8. Podávám např. s jáhlovou kaší, pečenou i čerstvou zeleninou.

Jáhlová kaše

  1. Jáhly vsypu do sítka a spařím vroucí vodou.
  2. Jáhly zaliju trojnásobkem vody, vhodím kostičku zeleninového bujónu anebo vodu jen osolím. Vařím cca 10–15 minut doměkka.
  3. Do horkých jáhel vhodím máslo a nechám jej rozpustit, vliju mléko a vsypu nastrouhaný parmazán, vymíchám hladkou kaši.

Doba přípravy
30 minut

Pečení
25 minut při 175 stupních na horkovzduch

Počet porcí
cca 4