Možná jste v obchodě narazily na halloumi sýr. Speciálně pokud máte v oblibě tematické týdny v Lidlu 😅. Halloumi je tradiční blízkovýchodní sýr. Můžete ho jíst jen tak, ale jeho plný chuťový potenciál si užijete, pokud jej opečete na pánvi dokřupava anebo hodíte na gril. Oproti klasickým sýrům se neroztéká.
A jakmile vás omrzí opékání na pánvi, zkuste tyhle koule anebo karbanátky. U nás doma jsou hodně populární. Vsázím, že i vám budou chutnat. A ne že mi pak všechny halloumi v Lidlu vykoupíte ✌️😅.
Koule podávám s jáhlovou kaší. Jáhly jsou bezvadné i pro slané úpravy, tak je někdy zkuste místo obligátních brambor.
Co potřebuju?
Halloumi koule
- 2 větší mrkve
- 1 větší pastiňák/petržel anebo 1 menší cuketa
- 1/2 lžičky soli
- 1 halloumi (225–250 g)
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- bylinky – bazalka/petrželka/pažitka
- 5 lžic strouhanky (klasická anebo kukuřičná)
Jáhlová kaše
- 150 g jáhel (váha v suchém stavu)
- 1 kostička zeleninového bujónu (nemusí být)
- 30 g másla
- 100 ml plnotučného mléka
- 30 g parmazánu
Mrkněte na video návod na mém Instagramu.
Jak připravuju?
Halloumi koule
- Mrkev a pastiňák oloupu a nastrouhám nahrubo. Zeleninu dám do sítka, osolím, promačkám rukama a nechám 10–15 min. vypotit.
- Halloumi nahrubo nastrouhám do jiné misky. Česnek nastrouhám najemno a rozklepnu vejce. Nasekám bylinky. Vše dám k halloumi.
- Ze zeleniny vymačkám případnou tekutinu a přidám k halloumi.
- Rukama smíchám a postupně přisypávám strouhanku.
- Zapnu předehřívat troubu na 175 na horkovzduch.
- Čistýma navlhčenýma rukama vytvaruju zploštělé koule o velikosti dlaně. Pokládám na plech vyloženým pečicím papírem. Celkem jsem jich měla 8.
- Karbanátky peču 25 minut.
- Podávám např. s jáhlovou kaší, pečenou i čerstvou zeleninou.
Jáhlová kaše
- Jáhly vsypu do sítka a spařím vroucí vodou.
- Jáhly zaliju trojnásobkem vody, vhodím kostičku zeleninového bujónu anebo vodu jen osolím. Vařím cca 10–15 minut doměkka.
- Do horkých jáhel vhodím máslo a nechám jej rozpustit, vliju mléko a vsypu nastrouhaný parmazán, vymíchám hladkou kaši.
Doba přípravy
30 minut
Pečení
25 minut při 175 stupních na horkovzduch
Počet porcí
cca 4
[…] Můžete si uvařit větší množství jahel a z nich pak odebírat na různé recepty jako je tento banánový jahelník nebo geniální slaná jáhlová kaše podle Lucky Buchta v troubě. […]