Dýňový olej je součástí mé kuchyně a na podzim speciálně. Miluju jeho barvu i delikátní chuť. Pokud jste měli dosud pocit, že se hodí jen na dýňovou polévku, mám pro vás další tipy:

  • na dýňový nebo jiný zeleninový krém
  • na pomazánky a hummus 
  • na sendvice a topinky (zkuste recept na open sendvič se semínkovou posypkou)
  • na jakékoliv jídlo s dýní (zkuste jáhlovou kaši s pečenou dýní)
  • na vanilkovou zmrzlinu s vločkovou solí
  • do jogurtu s granolou a ovocem
  • jen tak k pečivu – zkuste pečivo místo do olivového oleje namočit do dýňového (je to jemnější a delikátnější)

Na celý sortiment AGRO-EL Znojmo můžete díky spolupráci využít výjimečný slevový kód ODLUCIE10. Poslední slevový kód byl loni na podzim, tak neváhejte a udělejte si zásobu olejů, zdravých semínek i dýňových specialit. Platí do 19. října. 


Hummus s dýňovým máslem

Pomazánka vycházející z hummusu, ale místo cizrny tu najdete jemnější fazole a místo tahini dýňové máslo a pro odlehčení pečenou dýni. 


Doba přípravy | 20 minut + pečení dýně
Hummus je veganský, bezlepkový a bezlaktózový. 


Ingredience

  • 1 malou dýni hokkaido o celkové váze asi 900 g (váha před očištěním)
  • 240 g uvařených bílých máslových fazolí (cca 110 g v suchém stavu)
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce dýňového másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl
  • ledová voda podle potřeby

K podávání


Postup

  1. Dýni omyju, rozpůlím a vydlabu. Nakrájím ji na větší kousky a dám do pekáčku péct do trouby na 190 °C horkovzduch na cca 35 minut. Dýni nijak neochucuju a troubu nepředehřívám.
  2. Upečenou dýni nechám zchladnout. 
  3. Do nožového mixéru dám dýni, fazole, oloupaný česnek, dýňové máslo, olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Rozmixuju dohladka. Dle potřeby přilévám ledovou vodu.
  4. Hummus přendám do misky a ozdobím dýňovými semínky a dýňovým olejem. 
  5. Hummus servíruju k pečené zelenině nebo já ho ráda navrstvím na plátky chleba.