
Dýňový olej je součástí mé kuchyně a na podzim speciálně. Miluju jeho barvu i delikátní chuť. Pokud jste měli dosud pocit, že se hodí jen na dýňovou polévku, mám pro vás další tipy:
- na dýňový nebo jiný zeleninový krém
- na pomazánky a hummus
- na sendvice a topinky (zkuste recept na open sendvič se semínkovou posypkou)
- na jakékoliv jídlo s dýní (zkuste jáhlovou kaši s pečenou dýní)
- na vanilkovou zmrzlinu s vločkovou solí
- do jogurtu s granolou a ovocem
- jen tak k pečivu – zkuste pečivo místo do olivového oleje namočit do dýňového (je to jemnější a delikátnější)
Na celý sortiment AGRO-EL Znojmo můžete díky spolupráci využít výjimečný slevový kód ODLUCIE10. Poslední slevový kód byl loni na podzim, tak neváhejte a udělejte si zásobu olejů, zdravých semínek i dýňových specialit. Platí do 19. října.


Hummus s dýňovým máslem
Pomazánka vycházející z hummusu, ale místo cizrny tu najdete jemnější fazole a místo tahini dýňové máslo a pro odlehčení pečenou dýni.
Doba přípravy | 20 minut + pečení dýně
Hummus je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.
Ingredience
- 1 malou dýni hokkaido o celkové váze asi 900 g (váha před očištěním)
- 240 g uvařených bílých máslových fazolí (cca 110 g v suchém stavu)
- 1–2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce dýňového másla
- 3 lžíce olivového oleje
- šťávu z ½ citronu
- sůl
- ledová voda podle potřeby
K podávání
- kváskový chleba
- cottage
- dýňová semínka
- dýňový olej
Postup
- Dýni omyju, rozpůlím a vydlabu. Nakrájím ji na větší kousky a dám do pekáčku péct do trouby na 190 °C horkovzduch na cca 35 minut. Dýni nijak neochucuju a troubu nepředehřívám.
- Upečenou dýni nechám zchladnout.
- Do nožového mixéru dám dýni, fazole, oloupaný česnek, dýňové máslo, olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Rozmixuju dohladka. Dle potřeby přilévám ledovou vodu.
- Hummus přendám do misky a ozdobím dýňovými semínky a dýňovým olejem.
- Hummus servíruju k pečené zelenině nebo já ho ráda navrstvím na plátky chleba.

