Muffiny jsou pro mě symbolem rychlého a pro děti zajímavého moučníku. Baví mě, že se dá se základní těsto obměňovat. Místo jablek se hodí hrušky, rozinky se dají vyměnit za brusinky, dá se přidat skořice, vanilka nebo perníkové koření. 

Podívejte se na postup přípravy na videu.


Doba přípravy | 20 minut + pečení
Počet muffinů | 8–12
Recept je vegetariánský.


Už jste zkoušeli kokosovo-banánové bábovičky anebo snadné jogurtové muffiny?


Ingredience

  • 2–3 jablka o celkové váze 350 g (váha před očištěním)
  • 40 g vysokoprocentní čokolády
  • 40 g pekanových nebo jiných oblíbených ořechů
  • 165 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 80 g rostlinného oleje
  • 80 g třtinového cukru 
  • 2 vejce
  • 140 g hladké (špaldové) mouky 
  • 8 g kypřicího prášku 
  • špetka soli
  • 40 g rozinek
  • silikonové formy na muffiny nebo papírové košíčky

Postup

  1. Hodinu před začátkem přípravy bábovky vyndám suroviny z lednice, aby se jim srovnala teplota. 
  2. Začnu předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  3. Jablka oloupu a nakrájím na malé kostičky. Dám stranou. 
  4. Čokoládu i ořechy nasekám nahrubo. Dám stranou. 
  5. Do velké mísy dám jogurt, olej, cukr a vejce. Promíchám ruční metlou. Přisypu mouku, prášek do pečiva a sůl. Znovu promíchám. Není nutné dlouho míchat, stačí, aby se ingredience spojily. 
  6. Přisypu nasekané ořechy, čokoládu i rozinky a také nakrájená jablka. Vmíchám a rozdělím do formiček na muffiny. 
  7. Peču 25–35 minut podle velikosti formiček. Před vyndáním z trouby jejich propečenost vyzkouším vpichem špejle. Pokud je po vytažení suchá, muffiny jsou hotové. Doporučuju je nechat vychladnout na mřížce. 

Moje tipy

  • Muffiny jsou bez přidaných ořechů a rozinek vhodné pro děti ve věku od 1 roku. Případně můžete ořechy namlít a vmíchat do těsta. 
  • Místo jablek jsou v těstě skvělé hrušky. Můžete ale přimíchat i jednu až dvě hrsti borůvek nebo malin. 
  • Těsto můžete ochutit skořicí, vanilkovými semínky nebo nastrouhanou tonkou.