Obyčejné, jednoduché, levné a přitom skvělé jídlo, tak přesně takové jsou tyto zelné placky.


Doba přípravy | 15 minut + pečení
Počet placek | cca 12 o velikosti dlaně
Recept je vegetariánský.


Ingredience

  • bílé zelí o váze 600 g (váha před očištěním) | cca 1/4 velké hlávky
  • 4 vejce
  • 70 g mixu různých semínek (dýňové, slunečnicové, lněné, sezamové)
  • 100 g tvrdého sýra typu ementál
  • 1 lžíce sušeného oregana 
  • sůl
  • 100 g hladké špaldové mouky

K podávání

  • cottage, tvarohový dip s bylinkami nebo ochucená zakysaná smetana, čerstvá zelenina

Postup

  1. Dva velké plechy vyložím pečicím papírem a začnu předehřívat troubu na 160 °C horkovzuduch. 
  2. Ze zelí odříznu košťál a nakrájím ho na menší kousky. 
  3. Nakrájené zelí dám do velké mísy, přidám vejce, semínka, na kostičky nakrájený sýr, oregano a sůl. Lžící promíchám. 
  4. Přisypu mouku a znovu promíchám. Tady je lepší směs propracovat rukou. 
  5. Lžící pokládám na plech hromádky směsi. Pomoci lžíce je upěchuju do podoby placiček. 
  6. Vložím péct na 20–25 minut.
  7. Podávám s oblíbeným dipem a čerstvou zeleninou.