Snová a zdravá snídaně. Slibuju, že se tato slova nevylučují. Neznám člověka nebo dítě, které by nemilovalo palačinky. Skvělá příležitost do nich schovat nějakou zdravou surovinu jako třeba ovesné vločky. 

Můžete si je namazat oblíbenou marmeládou, ale neskromně vám doporučuju svůj domácí nugátový pribináček. Recept je variabilní. Můžete dát poměrově 1 díl smetany a 1 díl tvarohu. Získáte tak nejlahodnější (ale i nejtučnější) verzi. Když dáte na 1 díl smetany a 2 díly tvarohu, výsledný pribináček bude lehčí, ale stále skvělý.


Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.

Na videopostup se můžete podívat tady.


Ingredience

Ovesné palačinky 

  • 130 g minutových ovesných vloček
  • 350 ml plnotučného nebo rostlinného mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 1 lžíci rostlinného oleje (na smažení při použití nerezové pánve, při použití nepřilnavé pánve není potřeba)

Nugátový pribináček

  • 250 až 500 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce (ideálně odkapaného na sítku)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2–3 lžíce nugátové Mixitelly

K podávání


Postup

Ovesné palačinky

  1. Ovesné vločky přesypu do nožového mixéru a rozmixuju na sypkou mouku. 
  2. Do větší mísy naliju mléko, rozklepnu vejce a lehce osolím. Prošlehám ruční metlou. Přisypu ovesnou mouku a znovu prošlehám. Těsto na palačinky nechám odpočinout alespoň 30 minut. 
  3. Důkladně rozehřeju pánev a vliju do ní olej. Před vlitím těsta, olej vytřu z pánve papírovou utěrkou.
  4. Naběračkou naberu těsto a vliju do pánve. Rozliju ho po celém povrchu. Opékám z obou stran. 
  5. Těsto vyjde na 6 velkých palačinek. 

Nugátový pribináček

  1. Tvaroh přendám do sítka a nechám ho alespoň 2–3 hodiny vykapat v lednici. 
  2. Smetanu ušlehám pomocí balonové metly dotuha.
  3. Přidám nugátovou Mixitellu a vykapaný tvaroh. 
  4. Metlou zapracuju, až je pribináček barevně jednotný. 

Podávání

  1. Palačinky naplním nugátovým pribináčkem a dozdobím čerstvým ovocem a ořechy. 

Doba přípravy
30 minut + odležení těsta

Počet 
6 palačinek připravovaných v pánvi o průměru 24 cm

Recept je vegetariánský.

Tipy, aby se palačinky skutečně povedly

  1. Těsto je potřeba nechat odpočinout. Bez odpočinku se vám budou palačinky trhat. 
  2. Těsto můžete připravit už večer. Uložte ho na noc do lednice a ráno ho jen lehce prošlehejte.
  3. Pokud budete palačinky připravovat na nerezové pánvi jako já, je potřeba ji před prvním použitím důkladně rozehřát. Já pánev nechávám rozehřívat několik minut. Pote vliju lžíci oleje. Olej rozliju po pánvi. Jakmile se z ní začne kouřit, olej setřu papírovou utěrkou. Tímto způsobem se ani palačinka na pánvi nepřichytí.