Velmi snadná a téměř bezpracná krémová polévka z pečené dýně. Výhodou receptu je také jeho variabilita – nebojte se přidat své oblíbené koření (sušený zázvor, chilli, mletý koriandr…).
A pokud vám zbyde pečená dýně, zkuste z ní dýňový hummus nebo parmazánovou jáhlovou kaši s pečenou dýní.
Ingredience
- 1 velká pečená dýně hokkaido o váze cca 1,3 kg (váha před očištěním a pečením)
- 250 g červené čočky
- 1,5–2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- koření – např. ½ lžičky skořice a ½ lžičky mletého římského kmínu
- sůl
- 400 ml kokosové mléka z plechovky
K podáváním
- dýňová semínka
- dýňový olej (já mám ráda dýňový olej od české firmy AGRO-EL)
- cizrnové krutony
Postup
- Do velkého cca 3litrového hrnce přendám pečenou dýni, přisypu červenou čočku, přiliju vývar a ochutím kořením.
- Přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku asi 15 minut.
- Poté přiliju kokosové mléko a rozmixuju tyčovým mixérem dohladka.
- Osolím a podávám např. s cizrnovými krutony, dýňovými semínky a dýňovým olejem.
Doba přípravy
20 minut + pečení dýně
Recept je veganský (v případě použití zeleninového vývaru), bezlepkový a bezlaktózový.
Jak na pečenou dýni?
- Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
- Dám ji na velký plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
- Peču na horkovzduch na 180 °C asi 40 minut nebo horní a spodní ohřev na 180 °C asi 1 hodinu. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.