Velmi snadná a téměř bezpracná krémová polévka z pečené dýně. Výhodou receptu je také jeho variabilita – nebojte se přidat své oblíbené koření (sušený zázvor, chilli, mletý koriandr…).

A pokud vám zbyde pečená dýně, zkuste z ní dýňový hummus nebo parmazánovou jáhlovou kaši s pečenou dýní.


Ingredience

  • 1 velká pečená dýně hokkaido o váze cca 1,3 kg (váha před očištěním a pečením)
  • 250 g červené čočky
  • 1,5–2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • koření – např. ½ lžičky skořice a ½ lžičky mletého římského kmínu
  • sůl
  • 400 ml kokosové mléka z plechovky

K podáváním


Postup

  1. Do velkého cca 3litrového hrnce přendám pečenou dýni, přisypu červenou čočku, přiliju vývar a ochutím kořením. 
  2. Přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku asi 15 minut. 
  3. Poté přiliju kokosové mléko a rozmixuju tyčovým mixérem dohladka. 
  4. Osolím a podávám např. s cizrnovými krutony, dýňovými semínky a dýňovým olejem.

Doba přípravy
20 minut + pečení dýně

Recept je veganský (v případě použití zeleninového vývaru), bezlepkový a bezlaktózový.

Jak na pečenou dýni?

  1. Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
  2. Dám ji na velký plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
  3. Peču na horkovzduch na 180 °C asi 40 minut nebo horní a spodní ohřev na 180 °C asi 1 hodinu. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.