Tohle jídlo si zamiluje každý milovník dýní. V jednom receptu se potkává dýně ve formě pyré, jako pečená, ale i jako semínka, pesto z dýňových semínek a dýňový olej. A rozhodně vše funguje dohromady.
Ingredience
Pečená dýně
- 1 menší hokkaido dýně o váze 900–1000 g (váha před očištěním)
- 2 lžíce olivového oleje
- několik větviček tymiánu
- sůl
Dýňové tortilly
- 300 g dýňového pyré (recept najdete dole)
- 350–380 g hladké (špaldové) mouky + navíc na podsypání
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
K podávání
- dýňové pesto podle chuti (skvělé je i dýňové máslo)
- 70 g baby špenátu
- 200 g fety
- 50 g dýňových semínek
- dýňový olej podle chuti
Postup
Pečená dýně
- Dýni omyju, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na cca centimetrové klínky.
- Nakrájenou dýni přendám do pekáčku, zakápnu olejem, osolím a ochutím tymiánem.
- Vložím do trouby, kterou zapnu na horkovzduch na 180 °C.
- Peču cca 40 minut a mezitím si připravím tortilly.
Dýňové tortilly
- Do velké zadělávací mísy odvážím pyré, mouku a sůl. Ideálně v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák vypracuju hladké pružné nelepivé těsto. Pokud by se lepilo, přisypu ještě trochu mouky.
- Těsto rozdělím po cca 80gramových kouscích. Vyjde to na 8 dílů.
- Než začnu rozvalovat jednotlivé tortilly dám si rozehřívat nerezovou pánev se lžící oleje. Pokud používáte pánev s nepřilnavým povrchem, tento krok můžete přeskočit.
- Pracovní plochu si podsypu moukou.
- Každý dílek vytvaruju do kulaté placičky, kterou už pak rozválím na tenkou tortillu o velikosti průměru pánve.
- Olej z rozehřáté pánve vytřu papírovou utěrkou a položím do ni tortillu. Opékám na ¾ výkonu sporáku pár minut z každé strany.
- Stejným způsobem připravím ostatní tortilly.
Podávání
- Každou tortillu potřu dýňovým pestem, přidám špenát, pečenou dýni. Na ni rozdrobím fetu, posypu dýňovými semínky a zakápnu dýňovým olejem.
- Zabalím a snažím se civilizovaně sníst.
Počet tortill
8
Velikost pánve
26 cm
Doba přípravy
45–50 minut
Jídlo je vegetariánské. Pokud vynecháte fetu a místo dýňového pesta použijete dýňové máslo, bude jídlo veganské a bezlaktózové.
Jak na dýňové pyré?
Na 700 g dýňového pyré potřebuju 1 kg dýně hokkaido (váha před očištěním). Dýni očistím, rozpůlím a vydlabu. Nakrájím ji na větší kusy. Pokrájenou dýni dám do hrnce a zaliju 150 ml vody. Vařím pod pokličkou na vyšší výkon sporáku cca 25 minut. Poté rozmixuju tyčovým mixérem. Dýňové pyré si můžete i zamrazit do zásoby.
Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL.