Tohle jídlo si zamiluje každý milovník dýní. V jednom receptu se potkává dýně ve formě pyré, jako pečená, ale i jako semínka, pesto z dýňových semínek a dýňový olej. A rozhodně vše funguje dohromady. 


Ingredience

Pečená dýně

  • 1 menší hokkaido dýně o váze 900–1000 g (váha před očištěním)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • několik větviček tymiánu
  • sůl

Dýňové tortilly

  • 300 g dýňového pyré (recept najdete dole)
  • 350–380 g hladké (špaldové) mouky + navíc na podsypání
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje

K podávání


Postup

Pečená dýně

  1. Dýni omyju, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na cca centimetrové klínky. 
  2. Nakrájenou dýni přendám do pekáčku, zakápnu olejem, osolím a ochutím tymiánem.
  3. Vložím do trouby, kterou zapnu na horkovzduch na 180 °C. 
  4. Peču cca 40 minut a mezitím si připravím tortilly.

Dýňové tortilly

  1. Do velké zadělávací mísy odvážím pyré, mouku a sůl. Ideálně v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák vypracuju hladké pružné nelepivé těsto. Pokud by se lepilo, přisypu ještě trochu mouky.
  2. Těsto rozdělím po cca 80gramových kouscích. Vyjde to na 8 dílů.
  3. Než začnu rozvalovat jednotlivé tortilly dám si rozehřívat nerezovou pánev se lžící oleje. Pokud používáte pánev s nepřilnavým povrchem, tento krok můžete přeskočit.
  4. Pracovní plochu si podsypu moukou.
  5. Každý dílek vytvaruju do kulaté placičky, kterou už pak rozválím na tenkou tortillu o velikosti průměru pánve.
  6. Olej z rozehřáté pánve vytřu papírovou utěrkou a položím do ni tortillu. Opékám na ¾ výkonu sporáku pár minut z každé strany.
  7. Stejným způsobem připravím ostatní tortilly.

Podávání

  1. Každou tortillu potřu dýňovým pestem, přidám špenát, pečenou dýni. Na ni rozdrobím fetu, posypu dýňovými semínky a zakápnu dýňovým olejem.
  2. Zabalím a snažím se civilizovaně sníst.

Počet tortill
8

Velikost pánve
26 cm

Doba přípravy
45–50 minut

Jídlo je vegetariánské. Pokud vynecháte fetu a místo dýňového pesta použijete dýňové máslo, bude jídlo veganské a bezlaktózové.

Jak na dýňové pyré?

Na 700 g dýňového pyré potřebuju 1 kg dýně hokkaido (váha před očištěním). Dýni očistím, rozpůlím a vydlabu. Nakrájím ji na větší kusy. Pokrájenou dýni dám do hrnce a zaliju 150 ml vody. Vařím pod pokličkou na vyšší výkon sporáku cca 25 minut. Poté rozmixuju tyčovým mixérem. Dýňové pyré si můžete i zamrazit do zásoby. 

Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL