Značně komfortní jídlo z jednoho hrnce, které opět obsahuje jen pár surovin, které možná budete mít taky doma. 


Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 větší mrkve o celkové váze cca 350 g (váha před očištěním)
  • 200 g orza
  • 150 g červené čočky
  • 400 g konzervovaných rajčat (1 plechovka)
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru 
  • sůl
  • 40 g parmazánu

K podávání

  • 4 vejce (1 na porci)

Postup

  1. Ve větších hrnci rozehřeju olej.
  2. Cibuli a česnek nakrájím. Cibuli nahrubo a česnek na plátky. Vhodím restovat do hrnce.
  3. Mrkve očistím a nakrájím na silnější nudličky. Přidám do hrnce.
  4. Společně restuju na ¾ výkonu sporáku cca 7 minut. Občas promíchám.
  5. Přisypu čočku a orzo. Zaliju rajčaty, vývarem a osolím.
  6. Vařím pod pokličkou cca 10–12 minut do změknutí orza a čočky.
  7. Vmíchám nastrouhaný parmazán. 
  8. Podávám s vajíčkem (vařeným, zastřeným nebo volským). 

🍽️ Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
🌿 Jídlo je veganské (v případě použití zeleninového vývaru a vynechání vajec) a bezlaktózové a bezlepkové (v případě vynechání parmazánu)
Tipy na obměny: nám doma chutná jídla s vajíčkem, ale klidně ho použijte jako přílohu k masu nebo opečenému sýru typu halloumi
👧🏻 Moje doporučení pro děti: jídlo obsahuje nasládlé ingredience jako čočku, mrkev a rajčata, tudíž by mohlo vašim dětem chutnat. Pro detailnější informace ohledně servírování potravin doporučuju sledovat Radku z Jíme společně nebo u Míšu @minispajz a zahraniční stránku Solid Starts.
🫙 Suroviny ze zásob: mrkev, červená čočka, vývar, orzo, rajčata, parmazán, vejce
💰 Cena: 28 Kč na porcí

Další recepty ze záchranné desítky najdete tady.