Inspirací na cuketové recepty asi nikdy nebude dost. Cuketová sezona je sice krátká, ale o to víc intenzivní, tak si nezapomeňte tento recept uložit a vyzkoušet, asi nebudete vědět rady, kam s cuketovými přebytky.
Ingredience
Citronová ricotta
- 250 g ricotty
- kůra z 1 bio citronu
- hrst čerstvé bazalky
Restovaná cuketa s fazolemi
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cukety o celkové váze 500 g
- 360 g vařených nebo konzervovaných fazolí (150 g v suchém stavu) – mohou být máslové, červené i černé
- 1 lžička mletého kmínu
- šťáva z ½ citronu
- sůl
- 15 g studeného másla
K podávání
- kváskový chleba
- čerstvá bazalka
- lískové ořechy nebo semínka
Je vám recept povědomý? Inspirací mi byl recept z Neobyčejné kuchařky.
Postup
Citronová ricotta
- Ricottu přendám do misky.
- Citron omyju a na jemném struhadle z něj ostrouhám žlutou část kůry. Vmíchám do ricotty.
- Vmíchám i lístky bazalky. Dám stranou.
Restovaná cuketa s fazolemi
- Do velké pánve naliju rozehřát olej.
- Mezitím si nakrájím cibuli nahrubo a česnek na plátky. Vhodím restovat do pánve. Restuju cca 5 minut – cibule chytne zlatavou barvu.
- Cuketu omyju, osuším, odkrojím konce a i se slupkou nakrájím na tenké plátky. Vhodím restovat do pánve. Za občasného míchání restuju 5 minut.
- Do pánve přidám fazole. Ochutím kmínem a citronovou šťávou. Osolím. Společně prohřeju 3–4 minuty. Vypnu sporák a vmíchám máslo na zjemnění.
Podávání
- Na krajíc chleba dám poctivou porci ricotty a poté navrstvím cukrovou-fazolovou směs.
- Posypu nahrubo nasekanými ořechy a dozdobím bazalkou.
Doba přípravy
25 minut
Počet porcí
4
Jídlo je vegetariánské