Inspirací na cuketové recepty asi nikdy nebude dost. Cuketová sezona je sice krátká, ale o to víc intenzivní, tak si nezapomeňte tento recept uložit a vyzkoušet, asi nebudete vědět rady, kam s cuketovými přebytky. 


Ingredience

Citronová ricotta

  • 250 g ricotty
  • kůra z 1 bio citronu
  • hrst čerstvé bazalky

Restovaná cuketa s fazolemi

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 menší cukety o celkové váze 500 g 
  • 360 g vařených nebo konzervovaných fazolí (150 g v suchém stavu) – mohou být máslové, červené i černé
  • 1 lžička mletého kmínu
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl
  • 15 g studeného másla

K podávání

  • kváskový chleba
  • čerstvá bazalka
  • lískové ořechy nebo semínka

Je vám recept povědomý? Inspirací mi byl recept z Neobyčejné kuchařky.


Postup

Citronová ricotta

  1. Ricottu přendám do misky.
  2. Citron omyju a na jemném struhadle z něj ostrouhám žlutou část kůry. Vmíchám do ricotty.
  3. Vmíchám i lístky bazalky. Dám stranou.

Restovaná cuketa s fazolemi

  1. Do velké pánve naliju rozehřát olej.
  2. Mezitím si nakrájím cibuli nahrubo a česnek na plátky. Vhodím restovat do pánve. Restuju cca 5 minut – cibule chytne zlatavou barvu.
  3. Cuketu omyju, osuším, odkrojím konce a i se slupkou nakrájím na tenké plátky. Vhodím restovat do pánve. Za občasného míchání restuju 5 minut. 
  4. Do pánve přidám fazole. Ochutím kmínem a citronovou šťávou. Osolím. Společně prohřeju 3–4 minuty. Vypnu sporák a vmíchám máslo na zjemnění. 

Podávání

  1. Na krajíc chleba dám poctivou porci ricotty a poté navrstvím cukrovou-fazolovou směs. 
  2. Posypu nahrubo nasekanými ořechy a dozdobím bazalkou. 

Doba přípravy
25 minut

Počet porcí
4

Jídlo je vegetariánské