Orzo je moje velmi oblíbená těstovina. Představte si ji jako těstovinovou rýži. Je rychle uvařená. Není sice k dostání v každém obchodě, ale mrkněte na internet nebo ji nahraďte tarhoňou. 


Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 400–500 g kuřecích prsou (2 kuřecí prsa) | můžete vynechat
  • 2 lžíce sójové omáčky nebo sůl
  • 200 g orza (váha v suchém stavu)
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300 g mraženého hrášku
  • 50 g parmazánu

Postup

  1. Do velké pánve/woku naliju rozehřát olej.
  2. Mezitím si nakrájím cibuli nahrubo.
  3. Cibuli vhodím restovat do pánve.
  4. Kuřecí prsa nakrájím na stejně velké kostky.
  5. Nakrájená prsa vhodím restovat k cibuli. Výkon sporáku mám na ¾ až na maximum. Potřebuju, aby se maso zatáhlo, ale nezačalo pouštět šťávu. Takto za občasného míchání restuju cca 5–7 minut.
  6. Maso ochutím sójovou omáčkou nebo solí.
  7. Přisypu orzo a přiliju vývar. Promíchám. Přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku 10 minut.
  8. Poté přisypu hrášek. Vypnu sporák. Hrášek vmíchám do horkého orza. 
  9. Na závěr vmíchám nastrouhaný parmazán.

Pokud nechcete používat maso, kroky 4 až 6 vynechte. 

Doba přípravy: 25 minut 
🍽️ Počet porcí: 4
👧🏻 Moje doporučení pro děti: Orzo bývá u dětí oblíbené. Podle věku dětí volte míru solení a použití sójové omáčky. Pro nejmenší děti doporučuju hrášek před servírování rozmáčknout vidličkou. Také pozor na maso. Kostky masa jsou vhodnější až pro starší děti. Pro detailnější informace ohledně servírování potravin doporučuju sledovat Radku z Jíme společně nebo u Míšu @minispajz a zahraniční stránku Solid Starts.
Tipy na obměny: úplně základní recept je bez kuřecího masa, a tedy je vegetariánský (v případě použití zeleninového vývaru) 🌿🧀. Maso můžete snadno vynechat. Abyste dodali jídlu bílkoviny, můžete servírovat např. s mozzarelou light. Hrášek vyměňte za orestovanou cuketu, blašírovaný chřest nebo na závěr vmíchaný špenát.
🫙 Suroviny ze zásob: orzo, vývar, hrášek, parmazán
💰 Cena: 28 Kč na porci (bez masa)