Nesmírně oblíbené jídlo mých dcer. Je tam všechno, co milují – orzo, hrášek a mrkev. Ale nebojte, níže uvádím tipy, jak jídlo upravit, pokud nepreferujete čistě dětské chutě.


Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 větší mrkve o celkové váze cca 350 g (váha před očištěním)
  • 200 g orza
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • sůl
  • 300 g mraženého hrášku

Postup

  1. Do pánve nebo většího hrnce naliju rozehřát olej.
  2. Mrkve očistím a nakrájím na kostičky. Vhodím je opéct do pánve. 
  3. Za občasného míchání je restuju na ¾ výkonu sporáku cca 7 minut. 
  4. Přisypu orzo, zaliju kokosovým mlékem a vývarem.
  5. Osolím, přiklopím poklicí a vařím 10–12 minut na ¾ výkonu sporáku. 
  6. Na závěr vhodím prohřát hrášek.   

🍽️ Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
🌿 Jídlo je veganské (v případě použití zeleninového vývaru) a bezlaktózové. 
Tipy na obměny: jídlo je chudé na bílkoviny. Pokud je chcete přidat, osmahněte na vedlejší pánvi kuřecí maso, krevety nebo uzené tofu. Aby jídlo nešlo jen dosladka, ráda jej servíruju s kousky citrónu a posypu jej ještě chilli. 
👧🏻 Moje doporučení pro děti: v základní podobě má recept dětské chutě – sladká mrkev, hrášek a kokosové mléko. Při podávání dbejte na bezpečné podávání zeleniny úměrně věku dítěte. Speciálně si dávejte pozor na hrášek. Pro detailnější informace ohledně servírování potravin doporučuju sledovat Radku z Jíme společně nebo u Míšu @minispajz a zahraniční stránku Solid Starts.
🫙 Suroviny ze zásob: mrkev, vývar, orzo, kokosové mléko, hrášek
💰 Cena: 25 Kč na porcí