Elegantní způsob, jak zpracovat cukety, kterých bude za chvíli nadbytek, co myslíte?
Ingredience
Cuketový chlebíček
- 200 g cukety (cca 1 menší cuketa)
- ¼ lžičky soli
- 100 g rostlinného oleje
- 3 vejce
- 70 g bílého jogurtu
- 120 g třtinového cukru
- 175 g hladké špaldové mouky
- 35 g holandského kakaa
- 10 g kypřicího prášku
- špetka soli
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- olej ve spreji nebo máslo na vymazání formy a dětská krupička nebo hrubá mouka na vysypání formy
Tvarohový krém
- 70 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 1 lžíce citronové šťávy
Zdobení
- hrst nasekaných pistácií
- pár kakaových bobů
- pár kousků lyofilizovaných jahod nebo malin
Postup
- Všechny suroviny z lednice vyndám hodinu před tím, než začnu péct.
- Cuketu omyju, odříznu konce a i se slupkou nastrouhám nahrubo. Nastrouhanou cuketu přendám do sítka, posolím a lehce rukou pomačkám. Nechám alespoň 15 minut cuketu „se vypotit“.
- Formu na chlebíček si vymažu olejem/máslem a vysypu dětskou krupičkou / hrubou moukou.
- Začnu předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Do velké mísy rozklepnu vejce, odvážím olej, bílý jogurt a cukr. Promíchám ruční metlou.
- Vodu, kterou cuketa pustila, vyliju a ještě z ní vymačkám trochu vodu – není třeba, aby byla zcela „vysušená“.
- Cuketu vmíchám do základu na těsto.
- Přisypu mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Metlou promíchám.
- Na závěr vmíchám nahrubo nasekanou čokoládu.
- Těsto přendám do formy, uhladím a dám péct na cca 55 minut. Před vyndáním z trouby vyzkouším upečenost vpichem špejle. Pokud je po vytažení z chlebíčku suchá, může jít ven z trouby. Nechám vychladnout na mřížce.
Tvarohový krém
- Změklé máslo vyšlehám s cukrem do světlého krému – nejlépe to jde pomocí balonové metly v kuchyňském robotu.
- Poté zašlehám tvaroh a citronovou šťávu. Výsledný krém je hladký a bez hrudek.
Dokončení
- Krém navrstvím na chlebíček a dozdobím sekanými ořechy, kakaovými boby a lyofilizovanými jahodami.
Velikost chlebíčkové formy
1,4 l
Doba přípravy
30 minut + pečení + čas na zchladnutí
Tip
Těsto rozdělte na 8–9 muffinů a pečte je cca 28–30 minut.