S blížícími se Vánoci přijdou ještě více vhod rychlé recepty než obvykle, co myslíte? Dnešní recept má díky použitému sezamovému oleji a sójové omáčce asijské ladění. Navíc jsem pro vás vymyslela masovou i veganskou variantu. Sezamová marináda sedí nejen na maso, ale především tofu dává skvělý šmrnc.


Co potřebuju na 4 porce?

  • 400 g kuřecích prsou nebo tofu natural
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky nebo tamari
  • 4 lžíce sezamového oleje (2 do marinády, 2 na smažení)
  • ¼ lžičky sušeného chilli
  • 200 g jasmínové nebo basmati rýže (váha v suchém stavu)
  • 1 brokolice
  • 2 lžíce sezamu

Jak postupuju?

Postup při použití kuřecího masa nebo tofu je téměr shodný.

  1. Kuřecí maso nakrájím na menší kostky. Tofu před krájením ještě osuším papírovou utěrkou a poté nakrájím na kostky.
  2. Maso/tofu promíchám s kukuřičným škrobem. 
  3. Česnek nasekám najemno. Dám do mističky. 
  4. K česneku přiliju sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, přidám chilli a promíchám.
  5. Dám vařit rýži. Já ji nejprve propláchnu pod tekoucí vodou. Pak ji zaliju 1,5násobkem vody, lehce osolím, přivedu k varu a vařím 10 minut. Pak vypnu sporák a nechám dojít pod poklicí.
  6. Brokolici rozeberu na růžičky. Košťál v receptu nevyužiju, ale schovám jej do vývaru nebo jej oloupu a sním – chutná jako kedlubna.
  7. Brokolici vařím v lehce osolené vroucí vodě asi 3 minut a poté ji ihned zchladím ve studené/ledové vodě.
  8. Na pánvi rozehřeju zbylé 2 lžíce oleje. Olej musí být velmi rozpálený.
  9. Přidám maso/tofu – zprudka restuju. Chci, aby se maso zatáhlo. U tofu chci, aby získalo zlatavou krustu. U obojího je to otázka 4–5 minut.
  10. Poté přiliju připravenou sójovou marinádu, ztlumím výkon sporáku na ¾.
  11. Marináda se rychle odvaří a “nalepí” na maso/tofu.
  12. Vhodím už jen na minutu prohřát spařenou brokolici. Přisypu sezam a promíchám.
  13. Podávám s basmati rýží.

Počet porcí 
4

Doba přípravy
25–30 minut

Jídlo je bezlepkové a bezlaktózové. V případě použití tofu, tak i veganské.

Recept jsem připravila v milé spolupráci s českou značkou AGRO-EL.