S blížícími se Vánoci přijdou ještě více vhod rychlé recepty než obvykle, co myslíte? Dnešní recept má díky použitému sezamovému oleji a sójové omáčce asijské ladění. Navíc jsem pro vás vymyslela masovou i veganskou variantu. Sezamová marináda sedí nejen na maso, ale především tofu dává skvělý šmrnc.
Co potřebuju na 4 porce?
- 400 g kuřecích prsou nebo tofu natural
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky nebo tamari
- 4 lžíce sezamového oleje (2 do marinády, 2 na smažení)
- ¼ lžičky sušeného chilli
- 200 g jasmínové nebo basmati rýže (váha v suchém stavu)
- 1 brokolice
- 2 lžíce sezamu
Jak postupuju?
Postup při použití kuřecího masa nebo tofu je téměr shodný.
- Kuřecí maso nakrájím na menší kostky. Tofu před krájením ještě osuším papírovou utěrkou a poté nakrájím na kostky.
- Maso/tofu promíchám s kukuřičným škrobem.
- Česnek nasekám najemno. Dám do mističky.
- K česneku přiliju sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, přidám chilli a promíchám.
- Dám vařit rýži. Já ji nejprve propláchnu pod tekoucí vodou. Pak ji zaliju 1,5násobkem vody, lehce osolím, přivedu k varu a vařím 10 minut. Pak vypnu sporák a nechám dojít pod poklicí.
- Brokolici rozeberu na růžičky. Košťál v receptu nevyužiju, ale schovám jej do vývaru nebo jej oloupu a sním – chutná jako kedlubna.
- Brokolici vařím v lehce osolené vroucí vodě asi 3 minut a poté ji ihned zchladím ve studené/ledové vodě.
- Na pánvi rozehřeju zbylé 2 lžíce oleje. Olej musí být velmi rozpálený.
- Přidám maso/tofu – zprudka restuju. Chci, aby se maso zatáhlo. U tofu chci, aby získalo zlatavou krustu. U obojího je to otázka 4–5 minut.
- Poté přiliju připravenou sójovou marinádu, ztlumím výkon sporáku na ¾.
- Marináda se rychle odvaří a “nalepí” na maso/tofu.
- Vhodím už jen na minutu prohřát spařenou brokolici. Přisypu sezam a promíchám.
- Podávám s basmati rýží.
Počet porcí
4
Doba přípravy
25–30 minut
Jídlo je bezlepkové a bezlaktózové. V případě použití tofu, tak i veganské.
Recept jsem připravila v milé spolupráci s českou značkou AGRO-EL.