Sametově krémový a po chai latté vonící vánoční likér vám zpříjemní předvánoční shon i potěší jako jedlý dárek.
Pokud byste měli chuť na tradiční vaječný likér, mrkněte dolů na tipy.
Co potřebuju na cca 700 ml likéru
- 4 žloutky
- 55 g moučkového cukru
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 20 g směsi na chai latté | vizte tip
- 100 ml rumu
Jak postupuju?
- Žloutky dám do velké mísy. Přisypu cukr a vyšlehám do světlé pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balónové metly. Trvá to cca 7–10 minut.
- Mezitím ohřeju smetanu, mléko a směs na chai na cca 80 stupňů. Můžete měřit digitálním teploměrem. Pokud jej nemáte, poznáte to tak, že na povrchu smetany se začnou tvořit drobné bublinky. Smetana se nemá vařit.
- Horkou smetanu začnu opatrně přilévat ke žloutkům, které stále na nízký stupeň šlehám. Začínám velmi opatrně. Je potřeba, aby se žloutky zahřály. Pokud bych nalila veškerou horkou smetanu, žloutky by se srazily.
- Jakmile se žloutky se smetanou spojí, naliju tento likérový základ do hrnce, kde jsem zahřívala smetanu.
- Na poloviční výkon sporáku za stálého míchání prohřeju cca 3–4 minut. Cílová teplota likéru je kolem 60 stupňů. Což poznám i tak, že neudržím v likéru prst.
- Za občasného míchání nechám vychladnout.
- Poté vmíchám rum a přeliju do lahví.
Tip na obměny
Místo směsi na chai latté ochuťte likér tradiční vanilkou. Na uvedené množství postačí ½ vanilkového lusku. Semínka i lusk povařím se smetanou. Množství cukru, který šlehám se žloutky, navýším o 10 g. Stejně tak likér krásně ochutí a ovoní 1 lžička mleté skořice nebo ½–1 lžičky mletého kardamomu.
Kde pořídit směs na chai latte?
Nejraději nejen na likér používám směs na chai latté od Sonnentoru nebo Royal Chai Latte. Tuto směs koupíte i v mnoho kavárnách.
Doba přípravy
20 minut + doba chladnutí
Likér vydrží, pokud jej nevypijete, cca měsíc.
Doporučuju jej nejen na led, ale i jako náplň do krému ve vosích hnízdech.