Hřejivá polévka, do které zužitkujete spoustu druhů zimní zeleniny. Hodí se od různých druhů dýně, přes řepu po brambory a batáty.

Na zjemnění se kromě kokosového mléka hodí klasická smetana, žervé i ricotta.


Co potřebuju?

  • Mix “tvrdé” zeleniny (já měla 1/2 větší hokkaido dýně, 3 menší petržele, 3 mrkve, 1 batát)
  • 5–6 stroužků česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g černé beluga anebo zelené puy čočky (ani jednu není potřeba namáčet)
  • 100 g červené čočky
  • 1 l vody / vývaru (kuřecího anebo zeleninového)
  • 300 ml kokosového mléka (z konzervy)

Jak vařím?

  1. Zeleninu očistím či oloupu podle druhu, nakrájím na větší kusy. Česnek neloupu, jen odříznu konec.
  2. Zeleninu dám na plech, ochutím uzenou paprikou, římským kmínem, solí a olivovým olejem.
  3. Peču na horkovzduch na 180 stupňů 25 minut (troubu nepředehřívám).
  4. Uvařím černou čočku v lehce osolené vodě. Trvá to asi 15 minut. Po uvaření propláchnu a dám stranou.
  5. Upečenou zeleninu dám do hrnce (česnek vyloupnu ze slupky), zasypu červenou čockou a zaliju vodou/vývarem.
  6. Vařím cca 10 minut.
  7. Rozmixuju tyčovým mixérem. Zjemním kokosovým mlékem a osolím podle chuti.
  8. Servíruju s černou čočkou. 

Doba přípravy
15 minut

Pečení
25 minut při 180 stupních (horkovzduch)

TIP
Krém posypte slanou granolou