Hřejivá polévka, do které zužitkujete spoustu druhů zimní zeleniny. Hodí se od různých druhů dýně, přes řepu po brambory a batáty.
Na zjemnění se kromě kokosového mléka hodí klasická smetana, žervé i ricotta.
Co potřebuju?
- Mix “tvrdé” zeleniny (já měla 1/2 větší hokkaido dýně, 3 menší petržele, 3 mrkve, 1 batát)
- 5–6 stroužků česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička římského kmínu
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g černé beluga anebo zelené puy čočky (ani jednu není potřeba namáčet)
- 100 g červené čočky
- 1 l vody / vývaru (kuřecího anebo zeleninového)
- 300 ml kokosového mléka (z konzervy)
Jak vařím?
- Zeleninu očistím či oloupu podle druhu, nakrájím na větší kusy. Česnek neloupu, jen odříznu konec.
- Zeleninu dám na plech, ochutím uzenou paprikou, římským kmínem, solí a olivovým olejem.
- Peču na horkovzduch na 180 stupňů 25 minut (troubu nepředehřívám).
- Uvařím černou čočku v lehce osolené vodě. Trvá to asi 15 minut. Po uvaření propláchnu a dám stranou.
- Upečenou zeleninu dám do hrnce (česnek vyloupnu ze slupky), zasypu červenou čockou a zaliju vodou/vývarem.
- Vařím cca 10 minut.
- Rozmixuju tyčovým mixérem. Zjemním kokosovým mlékem a osolím podle chuti.
- Servíruju s černou čočkou.