Moje oblíbené sypání na všechno a zobání ke všemu. Miluju, když v jídle něco koupě. Křupavost dodá jídlu zábavnost. I proto jsem si oblíbila slanou granolu, kterou připravuju do zásoby a pak už ji vesele sypu úplně na všechno.
Mně se hodí jako posype na saláty, na krémové polévky, na míchaná vajíčka, na obložené chleby s pomazánkou…
Níže najdete můj oblíbený recept. Ráda používám 1 : 1 ovesné vločky a semínka/oříšky. Vločky dodávají vlákninu. Pokud chcete, můžete si připravit granolu čistě jen z oříšků a semínek.
Co potřebuju?
- 500 g jemných ovesných vloček
- 500 g mixu oříšků a semínek (já měla 200 g ořechů a 300 g různých semínek – slunečnice, lněná semínka, mák, sezam)
- 50–70 ml tamari anebo kvalitní sójové omáčky
- 70 g kokosového oleje
- 1 lžíce medu anebo javorového sirupu
- několik větviček čerstvého rozmarýnu, tymiánu či pár lístků šalvěje
Jak peču slanou granolu?
- Zapnu předhřívat troubu na 170 stupňů.
- Vločky smíchám se semínky a oříšky (mohou zůstat vcelku anebo je lehce podrtím).
- Tamari smíchám s kokosovým olejem a medem. Pokud olej či med nejdou rozmíchat, směs lehce zahřeju.
- Promíchám s vločkami a semínky. Přidám bylinky a rozprostřu na velký plech vyložený pečicím papírem.
- Peču celkově 30 minut. Po 20 minutách hranolu promíchám. Nechám vychladnout.
- Plním do uzavíratelných sklenic/dóz.
Doba přípravy
10 minut
Pečení
30 minut při 170 stupních
Množství
Já naplnila tři 700ml sklenice