Moje oblíbené sypání na všechno a zobání ke všemu. Miluju, když v jídle něco koupě. Křupavost dodá jídlu zábavnost. I proto jsem si oblíbila slanou granolu, kterou připravuju do zásoby a pak už ji vesele sypu úplně na všechno.

Mně se hodí jako posype na saláty, na krémové polévky, na míchaná vajíčka, na obložené chleby s pomazánkou…

Níže najdete můj oblíbený recept. Ráda používám 1 : 1 ovesné vločky a semínka/oříšky. Vločky dodávají vlákninu. Pokud chcete, můžete si připravit granolu čistě jen z oříšků a semínek.


Co potřebuju?

  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 500 g mixu oříšků a semínek (já měla 200 g ořechů a 300 g různých semínek – slunečnice, lněná semínka, mák, sezam)
  • 50–70 ml tamari anebo kvalitní sójové omáčky
  • 70 g kokosového oleje
  • 1 lžíce medu anebo javorového sirupu
  • několik větviček čerstvého rozmarýnu, tymiánu či pár lístků šalvěje

Jak peču slanou granolu?

  1. Zapnu předhřívat troubu na 170 stupňů.
  2. Vločky smíchám se semínky a oříšky (mohou zůstat vcelku anebo je lehce podrtím).
  3. Tamari smíchám s kokosovým olejem a medem. Pokud olej či med nejdou rozmíchat, směs lehce zahřeju.
  4. Promíchám s vločkami a semínky. Přidám bylinky a rozprostřu na velký plech vyložený pečicím papírem.
  5. Peču celkově 30 minut. Po 20 minutách hranolu promíchám. Nechám vychladnout.
  6. Plním do uzavíratelných sklenic/dóz.

Doba přípravy
10 minut

Pečení
30 minut při 170 stupních

Množství
Já naplnila tři 700ml sklenice