
Někdy není nad klasiku! Klasické linecké těsto, krémová náplň, kyselá rebarbora a sladká křupavá drobenka.


Ingredience
Linecké těsto (držte se poměru 3:2:1 a výsledek bude vždycky boží)
- 225 g hladké (špaldové) mouky
- 150 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
Náplň
- 3 velké stonky rebarbory (asi 400 g před očištěním)
- 3 malé nektarinky nebo 2 pevnější jablka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce hladké špaldové mouky
- 150 g žervé nebo tučného tvarohu či ricotty
- 50 g moučkového cukru
Drobenka (držte se poměru 2:1:1)
- 120 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
- 60 g změklého másla
- 60 g třtinového cukru
Postup
Příprava
- Všechny suroviny na těsto a drobenku vyndám na kuchyňskou linku alespoň hodinu dopředu.
Linecké těsto
- Do mísy odvážím ingredience. Buď rukou, nebo v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K, vypracuju hladké a nelepivé těsto. Z těsta vytvaruju kouli, kterou zabalím do potravinářské fólie a uložím ho alespoň na 30 minut do lednice. Těstu prospěje i delší odpočinek přes noc.
Drobenka
- Všechny suroviny dám do misky a konečky prstů vypracuju drobenku. Dám stranou.
Náplň
- Očistím rebarboru – odříznu konce a pomocí ostrého nože stáhnu vrchní vlákna. Většinou stačí na konci stonku lehce naříznout a už to půjde samo.
- Rebarboru nakrájím na silnější plátky.
- Nektarinky nebo jablka nakrájím na kostky. Jablka je lepší před krájením oloupat.
- Oba druhy ovoce dám do větší misky a promíchám je společně s cukrem a moukou.
- Žervé nebo tvaroh utřu s cukrem a dám stranou.
Dokončení koláče
- Linecké těsto vyndám z lednice 30 minut před tím, než ho chci začít vyvalovat.
- Formu vymažu máslem.
- Začnu si předhřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
- Těsto rozválím na lehce pomoučeném vále do kruhu. Výsledné těsto je tlusté si 2 mm.
- Těsto přendám do vymazané koláčové formy. Umačkám k okrajům a přesahující okraje odříznu a případně jimi vyspravím místa, kde těsto chybí.
- Dno těsta potřu sladkým žervé, na něj nasypu ovoce, které na závěr zasypu drobenkou.
- Peču asi 60–70 minut, až je drobenka zlatavá. Před krájením nechám vychladnout.





