Někdy je pro naše caparty náročné vymyslet jídla, která je zaujmou, budou jim chutnat, nebudou je házet po zemi a ideálně budou výživná. Možná proto jsem si chtěla vytvořit malou galerii snídaňové inspirace pro chvíle, kdy budu bezradně stát před lednicí, a taky pro chvíle, kdy budete stát vy před lednicí a marně hledat, čím hladový krček potěšit.

Pro nápady na snídaně pro menší dítka, koukněte sem, jsou tam naši snídaňoví favorité.


Principy, kterých se držím

Pestrost
Je jednoduché sklouznout do stereotypu a nabízet dítěti pořád to samé, speciálně pokud víte, že daná potravina dítku chutná. U nás by se takto snídalo každý den vajíčko s banánem :).

Čerstvost
Vždy se snažím, aby na talíři byl kousek čerstvého ovoce anebo zeleniny. Totéž platí pro mléčné výrobky, vajíčka či pečivo.

Kvalita
Zvlášť u potravin upřednostňuju kvalitu nad kvantitou. Pokud to jde, vybírám bio anebo “farmářskou” kvalitu, sezónní ovozel (až na ty borůvky a maliny, no :-D), když sladké pečivo, tak domácí, kde mám pod kontrolou suroviny, když chleba, tak kváskový z řemeslných pekáren atd.

Přirozená chuť
Dokud jídelníček mé dcery řídím já a ne ona :), držím se co nejvíce přirozené chuti, proto jí nic zvlášť nedosoluju (třeba míchaná vejce), a když peču, tak na cukru šetřím.


Slané tipy

Vaječná omeleta s nastrouhanou cuketou a ementálem, kvalitní špaldový kváskový chleba z Praktiky s máslem (hodně másla, to miluje) a cherry rajče.

Cuketa opečená na másle, pohankový chleba z Alf & Bet s oblíbeným žervé, syrová cuketa a ementál. Ta na másle Anežce jela víc.

Asi 1,5 míchaného vajíčka (na másle, jak jinak :), pohankový chleba z Alf & Bet, žervé, italský tvrdý sýr Scamorza a pár borůvek.

Výborný kváskový chleba z Etapy, opět s milovaným žervé, dokonalé avokádo od Virungy, jablko a několik borůvek.


Sladké tipy

Náš a i Anežky nejmilovanější loupák z kvásku podle receptu z Etapy, domácí vanilkový pribiňák (jedna ku jedné vyšlehaná 33% smetana s odkapaným tvarohem a vanilkou /pro Anežku neslazené/), maliny a borůvky.

I když se snažím malou netláskat sladkostmi, občas i tu bábovku k snídani dostane – domácí z kefíru, ze špaldové mouky a s menším obsahem cukru. K ní tvaroh smíchaný s mraženým lesním ovocem a rozinkami. A skoro jako ke každé snídani – borůvky.

Anežčiny nejmilejší banánové lívance s ricottou, malinovou marmeládou od Marmelády s příběhem a borůvky do ouška.

Cottage s ořechovým máslem z různých druhů ořechů z Esky, nedoslazovaná kakaová granola, hrozno a borůvky.

Mléčná rýžová kaše vařená v plnotučném mléce s ořechovým máslem, borůvkami, lyofilizovanými jahodami a banánem.

Pohanková palačinka (mléko, vajíčko, špetka soli a pohanková mouka) namazaná žervé a lehkou vrstvou marmelády z černého rybízu a hruška.

Napište mi, co snídají nejraději vaše děti. Ať mám na příště nápady v rukávu.