Někdy není nad klasiku! Tento recept je poctou na úplně klasické vymazlané linecké těsto a křupavou sladkou drobenku. Sladkost a máslovost je odpaluje kyselá rebarbora zjemněná domácím žervé (já jej dělám podle receptu z kuchařky Karolíny Fourové).

Koláč je tak boží, že jsme sezřali půlku ještě teplý. Vám to samozřejmě neradím 🙂


Co potřebuju?

Linecké těsto (držte se poměru 3:2:1 a výsledek bude vždycky boží)

  • 225 g hladké (špaldové) mouky
  • 150 g změklého másla
  • 75 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Náplň

  • 3 velké stonky rebarbory (asi 400 g před očištěním)
  • 3 malé nektarinky anebo 2 pevnější jablka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky
  • 150 g žervé anebo tučného tvarohu či ricotty
  • 50 g moučkového cukru

Drobenka (držte se poměru 2:1:1)

  • 120 g hrubé mouky (já ráda používám 80 g dětské krupičky a 40 g hladké mouky)
  • 60 g změklého másla
  • 60 g třtinového cukru

Jak peču?

1.
Všechny suroviny na těsto a drobenku, tedy máslo a vejce (žloutek) si vyndám na kuchyňskou linku alespoň hodinu dopředu. Máslo je lepší nechat změknout ještě déle.

2.
Odvážím si ingredience na linecké těsto (mouku, máslo, cukr, žloutek i špetku soli) a dám jej vypracovat do kuchyňského robota s nástavcem typu hák. Těsto se mi v robotu předpracuje na hrudky, které pak rukou spojím na hladkou a nelepivou kouli, kterou zabalím do potravinářské fólie a dám ji vychladit alespoň na půl hodiny do lednice.

3.
Připravím si drobenku – do misky si odvážím cukr, máslo a mouku, resp. krupičku a mouku. Konečky prstů zpracuju na drobenku a dám stranou.

4.
Rebarboru si očistím – odříznu konce a pomocí ostrého nože stáhnu vrchní vlákna. Většinou stačí na konci stonku lehce naříznout a už to půjde samo.

5.
Rebarboru pak nakrájím na tenké kousky. Já tentokrát krájela asi 3mm.

6.
Nektarinky či jablka nakrájím na kostky.

7.
Oba druhy ovoce dám do větší misky a promíchám je společně s cukrem a moukou.

8.
Žervé utřu s cukrem a dám též stranou.

9.
Než se pustím do vyvalování těsta, začnu si předhřívat troubu na 175 stupňů.

10.
Linecké těsto rozválím na lehce pomočeném vále, snažím se vyvalovat tenký a rovnoměrně tlustý kruh. Výsledné těsto je tlusté si 2 mm.

11.
Těsto přendám do máslem vymazané koláčové formy. Umačkám k okrajům a přesahující okraje odříznu a případně jimi vyspravím místa, kde těsto chybí.

12.
Dno těsta potřu sladkým žervé, na něj nasypu ovoce, které na závěr zasypu drobenkou.

13.
Peču asi 60–70 minut, až je drobenka zlatavá. Před krájením nechám vychladnout, jinak se koláč potrhá a budete ho muset jíst lžickou, skvělý ale bude i tak :).

Doba přípravy
30–45 minut

Pečení
60–70 minut při 175 stupních

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm

Rebarbora je skvělá, tak si ji dopřejte i v koláči s vanilkovo-žloutkovým krémem