Rebarbora je pro mne symbolem jara. Sice je na trzích k dostání až koncem dubna/začátkem května, ale i tak je báječným zpestřením ovocných koláčů, které mohly doteď být jen s jablky, hruškami anebo mraženým ovocem.
Navíc je perfektně kyselá, takže koláče s ní jsou osvěžující. I proto jsem se tentokrát nebála trochu přitlačit na cukru jak v těstě, tak ve žloutkovém krému. Pokud budete chtít použít méně kyselé ovoce, doporučuju i krém trochu méně osladit.
Co potřebuju?
Korpus
- 100 g měkkého másla
- 150 g hladké špaldové mouky
- 75 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
Náplň
- 300–350 g rebarbory (váha před očištěním), 4 slabší stonky
- 250 ml 33% smetany
- 3 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- polovina vanilkového lusku
Jak peču?
1.
Všechny suroviny na korpus si dám do mísy od kuchyňského robota. Vyndám si nástavec typu K a na pomalé míchání nechám vytvořit jemnou drobenku. Stačí 3–4 minuty. Pak těsto vysypu na pracovní plochu a rukama spojím v hladkou a nelepivou kouli, kterou zabalím do potravinářské fólie a dám alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Klidně i přes noc.
2.
Odpočaté těsto párkrát propracuju rukou, aby změklo a vyválím na tenký plát. Snažím se rovnou vyválet kruhovou placku.
3.
Formu na koláč vymažu poctivou vrstvou másla. Také si zapnu předhřívat troubu na 170 stupňů.
4.
Vyválené těsto přenesu do formy a pomocí prstů přimáčknu k okrajům, přebývající okraje využiju na vyspravení míst, kde mi těsto schází. Dám znovu do lednice alespoň na půl hodiny.
5.
Rebarboru očistím – pomocí ostrého nože sloupnu tenkou vrstvu vláken. Pokud máte mladou a tenkou rebarboru, tento krok podstupovat nemusíte.
6.
Rebarboru nakrájím na stejně velké dílky. Já měla kousky velké asi 1,5–2 cm.
7.
Rebarboru nasypu na koláčové těsto a zaliju krémem, který si připravím následujícím způsobem.
8.
Žloutky vyklepnu do misky, přiliju smetanu, odvážím cukr. Polovinu vanilkového lusku podélně rozříznu a tupou stranou nože seškrábnu semínka, které přidám ke smetaně. Prázdný lusk vhodím do nádoby s cukrem anebo do lahve s rumem.
9.
Smetanový krém důkladně prošlehám.
10.
Krémem zaliju rebarboru a dám péct na cca 50–55 minut.
11.
Před krájením nechám zcela vychladnout.
TIP
Pokud máte formu s odnímatelným okrajem, dejte pod ní v troubě pečicí papír, ať vám máslo spodem formy nekape do trouby.
Délka přípravy
30 minut + 2× odležení těsta v lednici
Pečení
50–55 minut při 170 stupních
Forma na pečení
Koláčová forma o velikosti 25 cm
Až zase dostanete chuť na rebarboru, zkuste i lahodné rebarborové tartaletky, mandlový koláč s rebarborou a nektarinkami anebo ranní jáhlovou kaši s rebarborovým rozvarem.