Granola je láska i prokletí zároveň. Je ohromně dobrá, ale zároveň je strašně těžké ji přestat jíst. Vezmete si dózu a polévkovou lžíci a bagrujete, bagrujete a najednou nic nemáte a musíte jít za dva dny péct další. A příště to může být třeba moje pohanková anebo i pistáciová s hořkou čokoládou.
Co potřebuju?
- 250 g jemných ovesných vloček (mám ráda z Lidlu)
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g chia semínek
- 100 g lněných semínek
- 100 g plátkových mandlí
- 75 g posekaných kešu (anebo jiných ořechů)
- 100 g kokosových lupínků
- 100 g hořké čokolády (použila jsem 78% Lindt)
- 25 g kakaa (nejraději mám Van Houten)
- 75 g másla
- 1 lžíce skořice
- 0,5 malé lžičky soli
- 100 g třtinového cukru anebo javorového sirupu
- 100 g kokosové krému/dužiny (pevná část z kokosového mléka, vizte TIP)
Jak peču?
1.
Zapnu si troubu na 150 stupňů.
2.
V rendlíku si rozpustím máslo s cukrem a kokosovým krémem, přidám skořici, sůl i kakao. Promíchám a nechám chvíli zchladnout.
3.
Ve velké míse promíchám vločky, všechna semínka, kokos (trochu kokosu si nechám stranou), mandle i ořechy.
4.
Do mísy s vločkami přiliju sladkou kakaovou omáčku a promíchám.
5.
Předpřipravenou granolu přendám na plech s pečicím papírem a upěchuju.
6.
Peču asi 50 minut až jednu hodinu. Moc neobracím. Nebojte se péct granolu dlouho na nižší teplotu, bude pak super křupavá.
7.
Upečenou granolu nechám téměř vychladnout a pak do ní vmíchám posekanou čokoládu. Většina čokolády zůstane v kuse, ale malá čast se ještě rozpustí.
8.
Úplně na závěr přimíchám kokos, který jsem si dala stranou.
9.
Přendám do skleněných dóz.
TIP: Plechovku s kokosovým mlékem dám do lednice. Po otevření udělám do krému lžící díru a nechám vytéct vodu. Do granoly používám kokosovou dužinu bez vody. Nejvhodnější jsou kokosová mléka s podílem dužiny 70 % a více.
Máte chuť k snídani spíš na lívance než na granolu s jogurtem? Zkuste třeba tyhle.
Doba přípravy
15 minut
Pečení
150 stupňů, 60 minut
Servírování
Jen tak lžící ještě z plechu anebo k snídani s bílým jogurtem a čerstvým ovocem