Řekla bych, že spousta lidí miluje gnocchi. Často bývají záchranou rychlé večeře, protože se dají koupit v každém super/hyper. Osobně kupované gnocchi moc nemusím, protože mi nechutnají. Možná kvůli tomu, že je připravuju doma (třeba tyhle dýňové jsou bezvadné). Jasně, bramborové gnocchi nepatří mezi nejrychlejší jídlo na světě, proto mě ohromně baví recept na ricottové gnocchi. Jsou jemné, hodí se ke spoustě potravinám a jsou ohromně rychle připravené.

Co potřebuju?

Ricottové gnocchi

  • 250 g ricotty
  • 2 žloutky a 1 vejce
  • hrst nastrouhaného parmazánu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • cca 250–300 g hladké mouky (já používám špaldovou)
  • navíc – pár listů medvědího česneku

Rajčatová omáčka

  • 2 plechovky konzervovaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pár listů medvědího česneku nebo bazalky
  • parmezán k podávání

Jak vařím?

1.
Do velké mísy nastrouhám parmezán, přistrouhnu muškátový oříšek, osolím, přidám ricottu, pokrájím nahrubo medvědí česnek (bez tvrdších stonků) a postupně přisypávám sůl do doby, než vytvořím hladké a nelepivé těsto.

2.
Těsto si rozdělím na 4 díly a z každého dílu rukou vyválím válečky o šířce 2–3 cm. Pokud se mi těsto lepí, jemně podsypu moukou.

3.
Z každého válečku ukrajuju gnocchi o šířce kolem 1 cm.

4.
Gnocchi vařím ve vroucí osoloné vodě. Čekám, než vyplavou napovrch a nechám vařit ještě tak 2 minuty.

5.
Hotové gnocchi buď promíchám rovnou s omáčkou, anebo ještě opeču na másle, aby získaly křupavost.

6.
Připravím si rajčatovou omáčku. Česnek nakrájím na plátky a zlehka opeču na pánvi na olivovém oleji.

7.
Do pánve naliju konzervovaná rajčata a osolím. Společně s česnekem povařím 3–4 minuty.

8.
Odstavím ze sporáku a vmíchám posekané listy medvědího česneku anebo bazalky.

9.
Promíchám s gnocchi, posypu parmezánem a zakáonu olivovým olejem.

Gnocchi klidně prohoďte s česnekem a špenátem. Super jsou s pečenou dýní, vlašáky a kozím sýrem. Chybu neuděláte ani s opečeným kuřecím masem a smetanovou omáčkou.