Můj manžel miluje gnocchi! Když mu chci udělat radost anebo nevím, na co by měl chuť, tak navrhnu gnocchi, a mám tak jistotu, že jsem se mu trefila do noty (není to tak složité, že :).
Udělat domácí gnocchi není nijak složité. Zatím u nás vítězí ricottové anebo celerovo-bramborové. Ricottové jsou takovou línovou variací a jsou dokonalé třeba ke zralým rajčatům a bazalce. Celerovo-bramborové jsou zemitější a zcela perfektní pro chladné zimní dny. Vždy s poctivou dávkou plísňového sýra a vlašskými ořechy.
Nyní mám pro vás recept na dýňové gnocchi, které jsou esencí nadcházejícího podzimu. A k nim jsem připravila plněné kuřecí prso. Osobně mně by stačily samotné opečené gnocchi :-).
Co potřebuju na gnocchi?
- 1 dýně hokkaido (cca 700 g po očištění a vyndání semínek)
- 1 lžíce soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
- cca 400 g hladké mouky + na podsypávání
- máslo a bylinky na opékání
Co potřebuju na kuřecí kapsy?
- 500 g kuřecích anebo krůtích prsou (cca 3 kuřecí prsa)
- 8 sušených rajčat
- 150 g hermelínu anebo jiného oblíbeného plísňového sýra
- 2 hrsti špenátu
- pár plátků másla
Jak vařím?
Dýňové gnocchi
1.
Troubu si zapnu a předehřeju na 200 stupňů. Zatím si očistím a vydlabu dýni. Nakrájím ji na větší kousky. A dám péct na cca 35 minut. Dýni ani nesolím, ani nedávám olej.
2.
Zchladlou dýni rozmačkám (většinou mi stačí ruce), přidám lžíci soli, přistrouhnu muškátový oříšek, rozklepnu vejce a postupně přisypávám mouku, dokud nevytvořím nelepivé těsto.
3.
Z těsta vyvaluji stejně tlusté válečky a krájím stejně velké gnocchi. Pokud se mi lepí, podsypávám moukou, ale snažím se to s ní nepřehánět.
4.
Určitě se můžete s tvarování gnocchů trochu pohrát a dodekorovat vidličkou, ale víte jak, to bych je dělala do druhého rána a ne do oběda.
5.
Gnocchi vhazuju do vroucí hojně osolené vody a vařím podle velikosti pár minut. Občas je promíchám, a když vyplavou na povrch, tak jsou hotové.
6.
Gnocchi sleju a rovnou je hážu do pánve, kde si rozehřívám máslo s olivovým olejem (kvůli přepalování) a větvičkami rozmarýnu. Opékám dokřupava.
Plněná kuřecí kapsa
1.
Kuřecí prsa si naklepu do stejné tloušťky. Abych nevypadala jako prase, klepu maso přes potravinářskou fólii.
2.
Prsa osolím z obou stran a na jednu polovinu prsa položím několik lístků špenátu, pár sušených rajčat a pár kousků plísňového sýra. Přeložím druhou polovinou kuřete a veškeré díry se snažím “zalátat” pomocí párátka.
3.
Zapnu si předehřívat troubu na 200 stupňů.
4.
Maso zprudka opeču na oleji z obou stran. Stačí nechat maso zatáhnout a opéct lehce dozlatova.
5.
Všechny kapsy přendám do zapékací nádoby, na každé prso dám plátek másla a nechám dopéct v troubě asi 15 minut.
Máte rádi gnocchi? A připravujete je domácí anebo je pohodlně nakupujete v obchodě?