Můj manžel miluje gnocchi! Když mu chci udělat radost anebo nevím, na co by měl chuť, tak navrhnu gnocchi, a mám tak jistotu, že jsem se mu trefila do noty (není to tak složité, že :).

Udělat domácí gnocchi není nijak složité. Zatím u nás vítězí ricottové anebo celerovo-bramborové. Ricottové jsou takovou línovou variací a jsou dokonalé třeba ke zralým rajčatům a bazalce. Celerovo-bramborové jsou zemitější a zcela perfektní pro chladné zimní dny. Vždy s poctivou dávkou plísňového sýra a vlašskými ořechy. Určitě sem recepty na obě varianty brzy připravím.

Nyní mám pro vás recept na dýňové gnocchi, které jsou esencí nadcházejícího podzimu. A k nim jsem připravila plněné kuřecí prso. Osobně mně by stačily samotné opečené gnocchi :-).

Co potřebuju na gnocchi?

  • 1 dýně hokkaido (cca 700 g po očištění a vyndání semínek)
  • 1 lžíce soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • cca 400 g hladké mouky + na podsypávání
  • máslo a bylinky na opékání

Co potřebuju na kuřecí kapsy?

  • 500 g kuřecích anebo krůtích prsou (cca 3 kuřecí prsa)
  • 8 sušených rajčat
  • 150 g hermelínu anebo jiného oblíbeného plísňového sýra
  • 2 hrsti špenátu
  • pár plátků másla

Jak vařím?

Dýňové gnocchi

1.
Troubu si zapnu a předehřeju na 200 stupňů. Zatím si očistím a vydlabu dýni. Nakrájím ji na větší kousky. A dám péct na cca 35 minut. Dýni ani nesolím, ani nedávám olej.

2.
Zchladlou dýni rozmačkám (většinou mi stačí ruce), přidám lžíci soli, přistrouhnu muškátový oříšek, rozklepnu vejce a postupně přisypávám mouku, dokud nevytvořím nelepivé těsto.

3.
Z těsta vyvaluji stejně tlusté válečky a krájím stejně velké gnocchi. Pokud se mi lepí, podsypávám moukou, ale snažím se to s ní nepřehánět.

4.
Určitě se můžete s tvarování gnocchů trochu pohrát a dodekorovat vidličkou, ale víte jak, to bych je dělala do druhého rána a ne do oběda.

5.
Gnocchi vhazuju do vroucí hojně osolené vody a vařím podle velikosti pár minut. Občas je promíchám, a když vyplavou na povrch, tak jsou hotové.

6.
Gnocchi sleju a rovnou je hážu do pánve, kde si rozehřívám máslo s olivovým olejem (kvůli přepalování) a větvičkami rozmarýnu. Opékám dokřupava.

Plněná kuřecí kapsa

1.
Kuřecí prsa si naklepu do stejné tloušťky. Abych nevypadala jako prase, klepu maso přes potravinářskou fólii.

2.
Prsa osolím z obou stran a na jednu polovinu prsa položím několik lístků špenátu, pár sušených rajčat a pár kousků plísňového sýra. Přeložím druhou polovinou kuřete a veškeré díry se snažím „zalátat“ pomocí párátka.

3.
Zapnu si předehřívat troubu na 200 stupňů.

4.
Maso zprudka opeču na oleji z obou stran. Stačí nechat maso zatáhnout a opéct lehce dozlatova.

5.
Všechny kapsy přendám do zapékací nádoby, na každé prso dám plátek másla a nechám dopéct v troubě asi 15 minut.

Máte rádi gnocchi? A připravujete je domácí anebo je pohodlně nakupujete v obchodě?