Asií inspirované, plně veganské a do krabičky s sebou dokonalé jídlo, které má spousty variací. Pokud holdujete kokosovému mléku alespoň z poloviny tak jako já, tohle jídlo si zamilujete.

Co potřebuji?

  • 1 květák
  • 3 mrkve
  • 2 hrsti mraženého/čerstvého hrášku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce kari koření (já nedám dopustit na koření od Antonína)
  • 600 ml kokosového mléka + 300 ml vody
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 lžíce tamari (případně víc na dochucení a hlavně dosolení)
  • 100 g sušených rozinek anebo meruněk

Jako příloha se nabízí voňavá a nadýchaná basmati rýže.

Jak vařím?

1.
Rozpálím si v hrnci 2 lžíce kokosového anebo jiného rostlinného oleje a postupně začnu opékat mrkev, kterou jsem nakrájela na menší kolečka. Po pár minutách přihodím najemno nakrájenou cibuli a česnek. Chvíli prosmažím a zasypu kari kořením. Opékám 2 až 3 minuty, až se kočení krásně rozvoní.

2.
Přidám květák rozebraný/pokrájený na menší růžičky, míchám, aby se zcela obalil kořením. Zaliju tamari omáčkou a zasypu čočkou. Vše zaliju kokosovým mlékem a vodou.

3.
Promíchám a nechám vařit na mírněm plameni do změknutí květáku a čočky. Většinou tak 15 až 20 minut.

4.
5 minut před dovařením přihodím sušené rozinky anebo meruňky (ty ještě pokrájím). Až je kari hotové, vmíchám hrášek a nechám jen prohřát.

5.
Podávám s basmati rýží posypané bylinkami. Ideálně koriandrem, který já nejsem schopná si pořídit 🙂

A jaké je váš oblíbený recept na kari?