Asií inspirované, plně veganské a do krabičky s sebou dokonalé jídlo, které má spousty variací. Pokud holdujete kokosovému mléku alespoň z poloviny tak jako já, tohle jídlo si zamilujete.
Co potřebuji?
- 1 květák
- 3 mrkve
- 2 hrsti mraženého/čerstvého hrášku
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 2 lžíce kari koření (já nedám dopustit na koření od Antonína)
- 600 ml kokosového mléka + 300 ml vody
- 1 hrnek červené čočky
- 2 lžíce tamari (případně víc na dochucení a hlavně dosolení)
- 100 g sušených rozinek anebo meruněk
Jako příloha se nabízí voňavá a nadýchaná basmati rýže.
Jak vařím?
1.
Rozpálím si v hrnci 2 lžíce kokosového anebo jiného rostlinného oleje a postupně začnu opékat mrkev, kterou jsem nakrájela na menší kolečka. Po pár minutách přihodím najemno nakrájenou cibuli a česnek. Chvíli prosmažím a zasypu kari kořením. Opékám 2 až 3 minuty, až se kočení krásně rozvoní.
2.
Přidám květák rozebraný/pokrájený na menší růžičky, míchám, aby se zcela obalil kořením. Zaliju tamari omáčkou a zasypu čočkou. Vše zaliju kokosovým mlékem a vodou.
3.
Promíchám a nechám vařit na mírněm plameni do změknutí květáku a čočky. Většinou tak 15 až 20 minut.
4.
5 minut před dovařením přihodím sušené rozinky anebo meruňky (ty ještě pokrájím). Až je kari hotové, vmíchám hrášek a nechám jen prohřát.
5.
Podávám s basmati rýží posypané bylinkami. Ideálně koriandrem, který já nejsem schopná si pořídit 🙂
A jaké je váš oblíbený recept na kari?
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky! :-K
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo,
moc jsme si pochutnali. Přidáváme mezi rodinné recepty.
Díky! :-K