
Perník je geniálně jednoduchý na přípravu a chuťově je jednoduše perfektní. Vláčný, příjemně sladký i jemně kyselý a samozřejmě krásně voní. Ideální moučník pro každé odpoledne.


Ingredience
- 250 ml kefíru
- 75 ml rostlinného oleje
- 1 vejce
- 50 g medu | pokud máte raději sladší moučníky, přidejte 40 g třtinového cukru
- 35 g ostřejší/kyselejší marmelády (já použila malinovou)
- 20 g holandského kakaa (2 lžíce)
- 40 g třtinového cukru
- 50 g dětské krupičky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1 balení kypřicího prášku do perníku (18 g) | případně 2 lžičky perníkového koření a 1 lžičku kypřicího prášku
- špetku soli
- olej na vymazání a dětská krupička na vysypání formy
Dokončení
- 120 g marmelády k promazání perníku (stejnou jakou jste dávali do těsta)
- 70 g vysokoprocentní čokolády (70–85 %)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce strouhaného kokosu
Vyzkoušejte i moji oblíbenou kefírovou bábovku.
Postup
- Všechny ingredience z lednice vyndám hodinu před přípravou perníku.
- Formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
- Začnu předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
- Mokré suroviny odvážím do mísy a promíchám je ruční metlou.
- Přisypu suché suroviny a znovu promíchám. Není třeba míchat dlouho, stačí, aby vzniklo hladké těsto.
- Přeliju do formy.
- Peču 30–35 minut. To, jestli je perník upečený, vyzkouším zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je špejle po vytažení z těsta suchá, perník je upečený.
- Do upečeného perníku udělám několik vpichů vidličkou.
- Perník potřu marmeládou. Díky vpichům se marmeláda dostane do celého perníku.
- V malém kastrůlku zahřeju smetanu, přidám nalámanou čokoládu. Míchám, dokud nevznikne hladká poleva.
- Polevu naliju na perník (perník může být ještě teplý). Posypu kokosem a nechám vychladnout.
TIP | pokud máte víc času, nechte perník zcela vychladnout, poté ho opatrně podélně prokrojte. Jednu polovinu pomažte marmeládou a přikryjte druhou polovinou. Poté po polijte čokoládovou polevou.




Doba přípravy
10–15 minut
Pečení
30–35 min při 175 stupních (záleží na výšce formy)
Forma
Čtvercová forma o velikosti 20 × 20 cm nebo používám tuto formu, která má rozměry 26,5 × 6,5 × 24,5 cm
Prave dopeceno. Paneboze!! .) Nejjemnejsi pernik, co jsem kdy mela, chutove vse skvele vyvazeno, sladkost akorat pro ty, pro ktere jsou normalni recepty prilis sladke. Pouze jsem vynechala marmeladu v teste (nemam rada kysele) a mouku jsem davala cerstve namletou z domaciho mlynku. To si obcas s nekterymi recepty uplne nerozumi, ale s timto uplne v pohode, buchta je i tak krasne nadychana.
Diky za inspiraci a at se Vam dari dal! .)