Perník je geniálně jednoduchý na přípravu a chuťově je jednoduše perfektní. Vláčný, příjemně sladký i jemně kyselý a samozřejmě krásně voní. Ideální moučník pro každé odpoledne.


Ingredience

  • 250 ml kefíru
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 50 g medu | pokud máte raději sladší moučníky, přidejte 40 g třtinového cukru
  • 35 g ostřejší/kyselejší marmelády (já použila malinovou)
  • 20 g holandského kakaa (2 lžíce)
  • 40 g třtinového cukru
  • 50 g dětské krupičky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku (18 g) | případně 2 lžičky perníkového koření a 1 lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli
  • olej na vymazání a dětská krupička na vysypání formy

Dokončení

  • 120 g marmelády k promazání perníku (stejnou jakou jste dávali do těsta)
  • 70 g vysokoprocentní čokolády (70–85 %)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce strouhaného kokosu

Vyzkoušejte i moji oblíbenou kefírovou bábovku.


Postup

  1. Všechny ingredience z lednice vyndám hodinu před přípravou perníku.
  2. Formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
  3. Začnu předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
  4. Mokré suroviny odvážím do mísy a promíchám je ruční metlou.
  5. Přisypu suché suroviny a znovu promíchám. Není třeba míchat dlouho, stačí, aby vzniklo hladké těsto.
  6. Přeliju do formy.
  7. Peču 30–35 minut. To, jestli je perník upečený, vyzkouším zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je špejle po vytažení z těsta suchá, perník je upečený.
  8. Do upečeného perníku udělám několik vpichů vidličkou.
  9. Perník potřu marmeládou. Díky vpichům se marmeláda dostane do celého perníku.
  10. V malém kastrůlku zahřeju smetanu, přidám nalámanou čokoládu. Míchám, dokud nevznikne hladká poleva.
  11. Polevu naliju na perník (perník může být ještě teplý). Posypu kokosem a nechám vychladnout.

TIP | pokud máte víc času, nechte perník zcela vychladnout, poté ho opatrně podélně prokrojte. Jednu polovinu pomažte marmeládou a přikryjte druhou polovinou. Poté po polijte čokoládovou polevou.

Doba přípravy
10–15 minut

Pečení
30–35 min při 175 stupních (záleží na výšce formy)

Forma
Čtvercová forma o velikosti 20 × 20 cm nebo používám tuto formu, která má rozměry 26,5 × 6,5 × 24,5 cm