Při vymýšlení receptu jsem ani nečekala, že dopadne až tak skvěle. Perník je geniálně jednoduchý na přípravu a chuťově je jednoduše perfektní. Vláčný, příjemně sladký i jemně kyselý a samozřejmě krásně voní. Ideální moučník pro každé odpoledne.
Ingredience
- 250 ml kefíru
- 75 ml rostlinného oleje
- 1 vejce
- 50 g medu
- 35 g ostřejší/kyselejší marmelády (já použila malinovou)
- 20 g holandského kakaa (2 lžíce)
- 40 g třtinového cukru
- 50 g dětské krupičky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1 balení koření do perníku (případně 2 lžičky perníkového koření a 1 lžička prášku do pečiva)
- špetka soli
Dokončení
- 70 g vysokoprocentní čokolády (70–85 %)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 120 g marmelády k promazání perníku (stejnou jakou jste dávali do těsta)
- 2 lžíce kokosu
Postup
1.
Všechny ingredience si vyndám z lednice alespoň půl hodiny před přípravou perníku.
2.
Zapnu si troubu předhřívat na 175 stupňů (horní a spodní ohřev).
3.
Mokré suroviny společně promíchám – tedy olej, kefír, vejce, med a marmeládu.
4.
Totéž udělám se suchými – mouku, cukr, krupičku, sůl, prášek do perníku a kakao.
5.
Obě časti smíchám, není třeba šlehat, stačí důkladně promíchat.
6.
Přeliju do formy vyložené pečicím papírem.
7.
Peču asi 35 minut. To, jestli je perník upečený, vyzkouším zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je špejle po vytažení z těsta suchá, perník je upečený.
8.
Perník nechám vychladnout na mřížce.
9.
Poté opatrně proříznu na dvě ideálně stejně vysoké části. Spodní část pomažu marmeládou a přiklopím zpět.
10.
Smetanu ohřeju těsně pod bod varu a přeliju jí nalámanou čokoládu. Vymíchám metličkou hladkou polevu, kterou stěrkou anebo lžící ledabyle rozetřu po perníku.
11.
Zasypu kokosem, uvařím si čaj a ukrojím si pořádný kus perníku.
Doba přípravy
10–15 minut
Pečení
30–35 min při 175 stupních (záleží na výšce formy)
Forma
Čtvercová forma o velikosti 20 × 20 cm