
Podzimní chutě zkoncentrované do malinkého šátečku. Kombinace oranžové dýně, voňavého hřebíčku a temných sladkých švestkových povidel je neodolatelná. Nevěříte mi? Stačí jedno ochutnání.


Množství | cca 25 šátečků (1 plech)
Doba přípravy | 25 minut + pečení
Recept je vegetariánský
Ingredience
- 120 g dýně hokkaido (cca ¼ menší dýně, váha i se slupkou, ale bez semínek)
- 150 g změklého másla
- 1 žloutek
- 20 g moučkového cukru
- 250 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na posypání
- špetku soli
- ½ mletého hřebíčku (ideálně čerstvě nadrceného nebo namletého)
- 150 g švestkových povidel
- moučkový cukr na posypání
- pečicí papír
Postup
- Suroviny z lednice vyndám hodinu před přípravou těsta.
- Omytou dýni nastrouhám na jemném struhadle. Dýni neloupu a strouhám ji i se slupkou.
- Nastrouhanou dýni dám do větší mísy. Přidám na kostky nakrájené máslo, žloutek, cukr, mouku, sůl a hřebíček.
- Rukou vše spojím v nelepivé těsto.
- Pracovní plochu posypu moukou a vyválím těsto do čtverce o rozměru cca 35 × 35 cm.
- Čtverec rozdělím na 25 čtverců.
- Plech vyložím pečicím papírem. Zapnu si předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
- Na každý čtverec dám lžičku povidel.
- Protilehlé rohy spojím a uprostřed prsty rohy stlačím. Šátečky pokládám na plech vyložené pečicím papírem.
- Šátečky peču 25–30 min.
- Po upečení je nechám lehce zchladnout a pocukruju.




Recept vznikl ve spolupráci s marmeládami Darbo.
