Podzimní chutě zkoncentrované do malinkého šátečku. Kombinace oranžové dýně, voňavého hřebíčku a temných sladkých švestkových povidel je neodolatelná. Nevěříte mi? Stačí jedno ochutnání. 


Množství | cca 25 šátečků (1 plech)
Doba přípravy | 25 minut + pečení
Recept je vegetariánský


Ingredience

  • 120 g dýně hokkaido (cca ¼ menší dýně, váha i se slupkou, ale bez semínek)
  • 150 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 20 g moučkového cukru
  • 250 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na posypání
  • špetku soli
  • ½ mletého hřebíčku (ideálně čerstvě nadrceného nebo namletého)
  • 150 g švestkových povidel
  • moučkový cukr na posypání
  • pečicí papír

Postup

  1. Suroviny z lednice vyndám hodinu před přípravou těsta.
  2. Omytou dýni nastrouhám na jemném struhadle. Dýni neloupu a strouhám ji i se slupkou. 
  3. Nastrouhanou dýni dám do větší mísy. Přidám na kostky nakrájené máslo, žloutek, cukr, mouku, sůl a hřebíček.
  4. Rukou vše spojím v nelepivé těsto.
  5. Pracovní plochu posypu moukou a vyválím těsto do čtverce o rozměru cca 35 × 35 cm.
  6. Čtverec rozdělím na 25 čtverců. 
  7. Plech vyložím pečicím papírem. Zapnu si předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
  8. Na každý čtverec dám lžičku povidel.
  9. Protilehlé rohy spojím a uprostřed prsty rohy stlačím. Šátečky pokládám na plech vyložené pečicím papírem.
  10. Šátečky peču 25–30 min.
  11. Po upečení je nechám lehce zchladnout a pocukruju. 

Recept vznikl ve spolupráci s marmeládami Darbo.