
Přichází léto, vysoké teploty a neochota trávit v kuchyni moc času. Proto jsem ve spolupráci s českou firmou AGRO-EL Znojmo vymyslela salátovou sérii, ve které vás naučím připravit si ty nejlepší dresinky. Protože salát bez vychucené zálivky jakoby nebyl.
Tuto salátovou sérii berte jako inspiraci. Experimentujte s bylinkami, sezonní zeleninou a především kvalitními zastudena lisovanými oleji.


1. Salát s řepou, fetou a lískoořechovým dresinkem
Můj oblíbený twist na klasickou kombinaci řepy a kozího sýra. Dominantou tohoto salátu je ořechová chuť v podobě zálivky a také opražených ořechů. Lískoořechový olej patří mezi mé nejoblíbenější – má jemnou a zároveň intenzivní chuť po lískových ořeších a také je zdrojem vitaminu E (který mimochodem podporuje zdravou pleť).
Doba přípravy | 10 minut
Počet porci | 2–4
Recept je vegetariánský a bezlepkový.
Ingredience
- 1–2 little gem saláty
- 200 g vařené řepy
- 50–100 g fety nebo měkkého kozího sýra.
- 50 g lískových ořechů
Lískoořechový dresink
- šťáva z ½ velkého citronu
- 3 lžíce lískoořechového oleje
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- sůl
Postup
- Salát očistím, omyju a osuším. Natrhám na menší kousky. Dám do větší mísy.
- Řepu nakrájím na kousky. Přidám ji k salátu.
- Připravím dresink smícháním všech ingrediencí.
- Dresink naliju na salát a řepu. Promíchám.
- Nahoru nadrobím fetu a nasypu nahrubo nasekané ořechy.
TIP na servírování | dresink smíchejte s připraveným základem až těsně před podáváním. Saláty by zbytečně přišly o svoji křehkost.
Pokud chcete salát zvolit jako přílohu např. ke grilovanému masu, vystačí vám na 4 porce. Pokud si ho chcete dát jako samostatný chod, počítejte spíš se dvěma porcemi.


2. Asijský salát s mangem a sezamovým dresinkem
V tomto salátu najdete slané, sladké i kyselé chutě. Také je tu něco jemného, křupavého i šťavnatého. Aby byl salát skutečně dokonalý, připravte si zálivku z intenzivně voňavého sezamového oleje. Který kromě chuti je zdroje antioxidantů, chrání buňky a podporuje metabolismus.
Doba přípravy | 10 minut
Počet porci | 2–4
Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.
Ingredience
- ½ římského salátu
- 200 g vařených fazolí (měla jsem druh jing a jang, ale mohou být jiné) | 100 g v suchém stavu
- ½ velkého zralého manga
- ½ velkého zralého avokáda
Sezamový dresink
- šťáva ze 2 limet
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička javorového sirupu
- sůl
- 2 lžíce opraženého sezamu
Postup
- Salát očistím, omyju a osuším. Natrhám na menší kousky. Dám do větší mísy.
- Přidám fazole.
- Mango oloupu a nakrájím na kousky. Dám k salátu.
- Z avokáda lžící vyndám dužinu a také nakrájím na kousky. Dám také k salátu.
- Ochutím dresinkem, který připravím smícháním všech ingrediencí.
TIP na servírování | dresink smíchejte s připraveným základem až těsně před podáváním. Saláty by zbytečně přišly o svoji křehkost.
Pokud chcete salát zvolit jako přílohu např. ke grilovanému masu, vystačí vám na 4 porce. Pokud si ho chcete dát jako samostatný chod, počítejte spíš se dvěma porcemi.


3. Quinoový salát s bylinkovým konopným dresinkem
Sytý a zároveň svěží salát, do kterého schováte spousty bylinek. Hlavní roli v dresinku hraje konopný olej, který má nádherně zelenou barvu a lehce travnatou chuť a hodí se díky tomu právě do bylinkových dresinků. Konopný olej má ideální poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Má protizánětlivé účinky.
Doba přípravy | 15 minut + vaření quinoy
Počet porci | 4
Recept je vegetariánský a bezlepkový.
Ingredience
- 125 g bílé nebo červené quinoy (váha v suchém stavu)
- ½ okurky
- 100 g cherry rajčat
- 1 svazek ředkviček
- hrst semínek ze směsi Vstávej
Bylinkový konopný dresink
- 150 g řeckého jogurtu (5–10 % tuku)
- šťáva z ½ velkého citronu
- 3 lžíce konopného oleje
- hrst hladkolisté petrželky
- listy ze svazku ředkviček
- 1 lžička javorového sirupu
- sůl
Postup
- Quinou vsypu do sítka a propláchnu pod tekoucí vodou. Dám ji vařit do hrnce s dvojnásobným množstvím lehce osolené vody. Quinou vařím 15–20 minut. Zchladím ji. Hrnec s uvařenou quinou ponořím do dřezu se studenou vodou.
- Mezitím očistím a nakrájím zeleninu.
- Připravím dresink. Všechny suroviny dám do nožového mixéru a rozmixuju dohladka. Nezapomeňte ředkvičková listy před mixováním důkladně omýt a vysušit.
- Zeleninu smíchám s uvařenou quinoou, zaliju dresinkem a posypu semínky.
TIP na servírování | pokud chcete, aby byl salát ještě sytější, vmíchejte do něj misku uvařených luštěnin, opečený halloumi sýr nebo třeba na kousky nakrájené grilované maso.


Recepty jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL.