Přichází léto, vysoké teploty a neochota trávit v kuchyni moc času. Proto jsem ve spolupráci s českou firmou AGRO-EL Znojmo vymyslela salátovou sérii, ve které vás naučím připravit si ty nejlepší dresinky. Protože salát bez vychucené zálivky jakoby nebyl.

Tuto salátovou sérii berte jako inspiraci. Experimentujte s bylinkami, sezonní zeleninou a především kvalitními zastudena lisovanými oleji.

1. Salát s řepou, fetou a lískoořechovým dresinkem

Můj oblíbený twist na klasickou kombinaci řepy a kozího sýra. Dominantou tohoto salátu je ořechová chuť v podobě zálivky a také opražených ořechů. Lískoořechový olej patří mezi mé nejoblíbenější – má jemnou a zároveň intenzivní chuť po lískových ořeších a také je zdrojem vitaminu E (který mimochodem podporuje zdravou pleť). 


Doba přípravy | 10 minut
Počet porci | 2–4
Recept je vegetariánský a bezlepkový.


Ingredience

  • 1–2 little gem saláty
  • 200 g vařené řepy
  • 50–100 g fety nebo měkkého kozího sýra. 
  • 50 g lískových ořechů

Lískoořechový dresink


Postup

  1. Salát očistím, omyju a osuším. Natrhám na menší kousky. Dám do větší mísy. 
  2. Řepu nakrájím na kousky. Přidám ji k salátu. 
  3. Připravím dresink smícháním všech ingrediencí. 
  4. Dresink naliju na salát a řepu. Promíchám.
  5. Nahoru nadrobím fetu a nasypu nahrubo nasekané ořechy. 

TIP na servírování | dresink smíchejte s připraveným základem až těsně před podáváním. Saláty by zbytečně přišly o svoji křehkost. 

Pokud chcete salát zvolit jako přílohu např. ke grilovanému masu, vystačí vám na 4 porce. Pokud si ho chcete dát jako samostatný chod, počítejte spíš se dvěma porcemi. 

2. Asijský salát s mangem a sezamovým dresinkem

V tomto salátu najdete slané, sladké i kyselé chutě. Také je tu něco jemného, křupavého i šťavnatého. Aby byl salát skutečně dokonalý, připravte si zálivku z intenzivně voňavého sezamového oleje. Který kromě chuti je zdroje antioxidantů, chrání buňky a podporuje metabolismus. 


Doba přípravy | 10 minut
Počet porci | 2–4
Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.


Ingredience

  • ½ římského salátu
  • 200 g vařených fazolí (měla jsem druh jing a jang, ale mohou být jiné) | 100 g v suchém stavu
  • ½ velkého zralého manga
  • ½ velkého zralého avokáda

Sezamový dresink

  • šťáva ze 2 limet
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička javorového sirupu
  • sůl
  • 2 lžíce opraženého sezamu

Postup

  1. Salát očistím, omyju a osuším. Natrhám na menší kousky. Dám do větší mísy. 
  2. Přidám fazole. 
  3. Mango oloupu a nakrájím na kousky. Dám k salátu.
  4. Z avokáda lžící vyndám dužinu a také nakrájím na kousky. Dám také k salátu. 
  5. Ochutím dresinkem, který připravím smícháním všech ingrediencí. 

TIP na servírování | dresink smíchejte s připraveným základem až těsně před podáváním. Saláty by zbytečně přišly o svoji křehkost. 

Pokud chcete salát zvolit jako přílohu např. ke grilovanému masu, vystačí vám na 4 porce. Pokud si ho chcete dát jako samostatný chod, počítejte spíš se dvěma porcemi. 

3. Quinoový salát s bylinkovým konopným dresinkem

Sytý a zároveň svěží salát, do kterého schováte spousty bylinek. Hlavní roli v dresinku hraje konopný olej, který má nádherně zelenou barvu a lehce travnatou chuť a hodí se díky tomu právě do bylinkových dresinků. Konopný olej má ideální poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Má protizánětlivé účinky. 


Doba přípravy | 15 minut + vaření quinoy
Počet porci | 4
Recept je vegetariánský a bezlepkový.


Ingredience

Bylinkový konopný dresink

  • 150 g řeckého jogurtu (5–10 % tuku)
  • šťáva z ½ velkého citronu
  • 3 lžíce konopného oleje
  • hrst hladkolisté petrželky
  • listy ze svazku ředkviček
  • 1 lžička javorového sirupu
  • sůl

Postup

  1. Quinou vsypu do sítka a propláchnu pod tekoucí vodou. Dám ji vařit do hrnce s dvojnásobným množstvím lehce osolené vody. Quinou vařím 15–20 minut. Zchladím ji. Hrnec s uvařenou quinou ponořím do dřezu se studenou vodou. 
  2. Mezitím očistím a nakrájím zeleninu. 
  3. Připravím dresink. Všechny suroviny dám do nožového mixéru a rozmixuju dohladka. Nezapomeňte ředkvičková listy před mixováním důkladně omýt a vysušit.
  4. Zeleninu smíchám s uvařenou quinoou, zaliju dresinkem a posypu semínky. 

TIP na servírování | pokud chcete, aby byl salát ještě sytější, vmíchejte do něj misku uvařených luštěnin, opečený halloumi sýr nebo třeba na kousky nakrájené grilované maso. 

Recepty jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL.