Moje děti miluju krémové a ještě lépe červené omáčky. A tady splňuju oba požadavky a ještě navíc do omáčky schovávám výživné luštěniny. 

Videopostup receptu najdete tady.


Doba přípravy | 20 minut
Počet porcí | 4
Recept je vegetariánský


Ingredience

  • 300 g orecchiette (váha v suchém stavu, můžete zvolit i jiný tvar těstovin)
  • sůl
  • 4–5 stroužků česneku
  • 400 g vařených máslových fazolí (cca 190 g v suchém stavu)
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji (váha bez oleje)
  • 70 g lískových ořechů 
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce harissy
  • 100–150 ml vody z těstovin

K podávání

  • čerstvá rukola
  • 250 g mozzarelly (2 balení)
  • olivový olej

Vyzkoušejte můj oblíbený recept na orzo s cuketami a fazolemi z jednoho hrnce.


Postup

  1. Těstoviny uvařím al dente v řádně osolené vodě. 
  2. Mezitím vložím do větší a vyšší nádoby, kde budu mixovat ponorným mixérem, oloupané stroužky česneku, 300 g fazolí (100 g nechám bokem), sušená rajčata, smetanu, lískové ořechy a harissu. Začnu mixovat ponorným mixérem. Podle potřeby přiliju horkou vodu, ve které se vaří těstoviny. Výsledná konzistence je hustá a krémová. 
  3. Těsně před dovařením těstovin, k nim přidám zbylých 100 g fazolí. 
  4. Při slévání vody z těstovin v nich trochu vody nechám. Těstoviny se tak lépe propojí s omáčkou. 
  5. Omáčku vliju do uvařených těstovin a promíchám. 
  6. Rozdělím na talíře a dozdobím čerstvou rukolou, natrhanou mozzarellou a zakápnu olivovým olejem. 

Tipy na obměny

Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trochu sušeného drceného chilli. Pokud chcete omáčku odlehčit, přilijte místo smetany ke šlehání 12% smetanu. Veganskou verzi připravíte tak, že smetanu zaměníte za kokosové mléko a vynecháte mozzarellu k podávání. Omáčku můžete osvěžit přidáním citronové šťávy.