
Moje děti miluju krémové a ještě lépe červené omáčky. A tady splňuju oba požadavky a ještě navíc do omáčky schovávám výživné luštěniny.
Videopostup receptu najdete tady.


Doba přípravy | 20 minut
Počet porcí | 4
Recept je vegetariánský
Ingredience
- 300 g orecchiette (váha v suchém stavu, můžete zvolit i jiný tvar těstovin)
- sůl
- 4–5 stroužků česneku
- 400 g vařených máslových fazolí (cca 190 g v suchém stavu)
- 100 g sušených rajčat naložených v oleji (váha bez oleje)
- 70 g lískových ořechů
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce harissy
- 100–150 ml vody z těstovin
K podávání
- čerstvá rukola
- 250 g mozzarelly (2 balení)
- olivový olej
Vyzkoušejte můj oblíbený recept na orzo s cuketami a fazolemi z jednoho hrnce.
Postup
- Těstoviny uvařím al dente v řádně osolené vodě.
- Mezitím vložím do větší a vyšší nádoby, kde budu mixovat ponorným mixérem, oloupané stroužky česneku, 300 g fazolí (100 g nechám bokem), sušená rajčata, smetanu, lískové ořechy a harissu. Začnu mixovat ponorným mixérem. Podle potřeby přiliju horkou vodu, ve které se vaří těstoviny. Výsledná konzistence je hustá a krémová.
- Těsně před dovařením těstovin, k nim přidám zbylých 100 g fazolí.
- Při slévání vody z těstovin v nich trochu vody nechám. Těstoviny se tak lépe propojí s omáčkou.
- Omáčku vliju do uvařených těstovin a promíchám.
- Rozdělím na talíře a dozdobím čerstvou rukolou, natrhanou mozzarellou a zakápnu olivovým olejem.


Tipy na obměny
Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trochu sušeného drceného chilli. Pokud chcete omáčku odlehčit, přilijte místo smetany ke šlehání 12% smetanu. Veganskou verzi připravíte tak, že smetanu zaměníte za kokosové mléko a vynecháte mozzarellu k podávání. Omáčku můžete osvěžit přidáním citronové šťávy.