
Až opět budete chtít v obchodech přejít velké hlávky zelí, zastavte a jednu kupte a pak si z ní upečte tohle skvělé jídlo.


Doba přípravy | 15 minut + 30 minut pečení
Počet porcí | 4–6
Recept je veganské (při použití javorového sirupu), bezlepkový a bezlaktózový.
Videopostup receptu najdete tady.
Ingredience
Pečené zelí
- bílé zelí o váze 1,5 kg (váha před očištěním) | já měla téměř 3kg hlávku, takže jsem použila polovinu
- 2 stroužky česneku
- 100 g arašídového másla (3 velké lžíce) nebo tahini
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 3 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 2 lžíce rostlinného oleje (skvělý je sezamový)
- 20 g sezamu
Koriandrový dip
- 4 stroužky česneku
- 240 g bílých máslových fazolí (cca 120 g v suchém stavu)
- 2 lžíce arašídového másla nebo tahini
- 1 citron
- 2–3 hrsti čerstvého koriandru (hodí se i jiné čerstvé bylinky – bazalka, hladkolistá petržel, ale i nať mrkve)
- 30–40 ml ledové vody
- sůl
Postup
Pečené zelí
- Začnu předehřívat troubu na 165 °C (horkovzduch) nebo 190°C (horní a spodní ohřev).
- Zelí očistím a odstraním ovadlé horní listy. Rozkrájím ho na klínky.
- Zelí položím řeznou stranou na plech.
- Česnek oloupu a nasekám ho nahrubo. Dám ho do větší uzavíratelné sklenice. Přidám tahini nebo arašídové máslo, med, tamari, olej a sezam. Sklenici zavíčkuju a důkladně proklepu. Marinádu natřu na zelí.
- Vložím péct do trouby asi na 30 minut.
- Mezitím si připravím dip.
Koriandrový dip
- Do nožového mixéru dám olopaný česnek, přidám fazole, arašídové máslo nebo tahini, citronovou šťávu, koriandr (i se stonky), vodu a sůl. Promichuju, až je tip hladký.
- Podávám s pečeným zelím.



