Cukety na zahrádkách, cukety za super ceny v supermarketech. Skvělá příležitost z nich připravit jednoduchý krém. Aby polévka měla krémovou konzistenci a taky zasytila, schovala jsem do ní bílé fazole. Skvělý trik, to mi věřte.
Ingredience
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 kg cuket (cca 3–4 menší cukety, váha v neočištěném stavu)
- 350–400 g vařených bílých fazolí (mohou být malé či velké máslové) | cca 140–170 g v suchém stavu
- 1,2–1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150–200 ml smetany ke šlehání nebo 200 g ricotty
- 2 hrsti čerstvého špenátu (nemusí být)
- sůl
K podávání | restované uzené tofu, plátky cukety a dýňová semínka
Postup
- Cibuli a česnek oloupu. Cibuli nakrájím nahrubo a česnek na plátky.
- Do velkého hrnce naliju rozehřát olej. Vhodím restovat nakrájenou cibuli s česnekem.
- Mezitím si omyju cukety, odříznu konce a nakrájím je na velké kousky.
- Přidám je restovat k cibuli. Společně restuju 3–4 minuty.
- Přisypu vařené fazole. Přiliju vývar a vařím pod poklicí asi 15 minut na ¾ výkonu sporáku.
- Poté polévku rozmixuju tyčovým mixérem. Zjemním smetanou nebo ricottou.
- Já jsem pro výraznější zelenou barvu přidala ještě dvě hrsti špenátu. Osolím podle chuti.
- Podávám např. s restovaným tofu, cuketou a dýňovými semínky.
Doba přípravy
25 minut
Počet porcí
4–6
Polévka je vegetariánská (v případě použití zeleninového vývaru) a bezlepková.
Tipy na obměny
Veganskou verzi polévky získáte, pokud smetanu vyměníte za rostlinnou variantu nebo kokosové mléko. Do polévky se na závěr nebojte přidat různé bylinky, ale i nať mrkve.