Cukety na zahrádkách, cukety za super ceny v supermarketech. Skvělá příležitost z nich připravit jednoduchý krém. Aby polévka měla krémovou konzistenci a taky zasytila, schovala jsem do ní bílé fazole. Skvělý trik, to mi věřte. 


Ingredience

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 kg cuket (cca 3–4 menší cukety, váha v neočištěném stavu)
  • 350–400 g vařených bílých fazolí (mohou být malé či velké máslové) | cca 140–170 g v suchém stavu
  • 1,2–1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150–200 ml smetany ke šlehání nebo 200 g ricotty
  • 2 hrsti čerstvého špenátu (nemusí být)
  • sůl

K podávání | restované uzené tofu, plátky cukety a dýňová semínka


Postup

  1. Cibuli a česnek oloupu. Cibuli nakrájím nahrubo a česnek na plátky.
  2. Do velkého hrnce naliju rozehřát olej. Vhodím restovat nakrájenou cibuli s česnekem. 
  3. Mezitím si omyju cukety, odříznu konce a nakrájím je na velké kousky. 
  4. Přidám je restovat k cibuli. Společně restuju 3–4 minuty. 
  5. Přisypu vařené fazole. Přiliju vývar a vařím pod poklicí asi 15 minut na ¾ výkonu sporáku. 
  6. Poté polévku rozmixuju tyčovým mixérem. Zjemním smetanou nebo ricottou. 
  7. Já jsem pro výraznější zelenou barvu přidala ještě dvě hrsti špenátu. Osolím podle chuti. 
  8. Podávám např. s restovaným tofu, cuketou a dýňovými semínky. 

Doba přípravy
25 minut

Počet porcí 
4–6

Polévka je vegetariánská (v případě použití zeleninového vývaru) a bezlepková. 

Tipy na obměny

Veganskou verzi polévky získáte, pokud smetanu vyměníte za rostlinnou variantu nebo kokosové mléko. Do polévky se na závěr nebojte přidat různé bylinky, ale i nať mrkve.