
Crumble je jeden z mých nejoblíbenějších koláčů. Důvodů je hned několik – nemá těsto, zato má hodně náplně a drobenky. Je připravený za chvíli a při jeho přípravě ani neumažu moc nádobí. Můžu ho mít k snídani, k svačině nebo jako dezert po večeři a vždy je skvělý.


Ingredience
- 700–800 švestek nebo blum (váha před očištěním)
Maková drobenka
- 100 g másla
- 65 g třtinového cukru
- 100 g ovesných vloček
- 65 g nemletého máku
- 1 lžičku skořice
Postup
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Švestky omyju, rozkrojím, vyndám pecku a nakrájím na menší měsíčky. Přendám je koláčové formy.
- Všechny suroviny na drobenku odvážím a dám do nožového mixéru. Několika pulzy mixuju, než se suroviny propojí.
- Makovou drobenku nasypu na švestky a rozprostřu.
- Dám péct na 40 až 50 minut.
- Ihned podávám.


Doba přípravy
15 minut + pečení
Velikost formy
Koláčová forma o velikosti 24 cm
Recept je vegetariánský.
Vločky můžete použít bezlepkové.
Máslo můžete nahradit za ořechové máslo a crumble bude i bezlaktózový a veganský.
Tipy na obměny
Místo švestek sáhněte po jablkách, hruškách, broskvích, meruňkách, lesních plodech. Pokud nechcete používat mák, tak místo něj dejte stejné množství vloček.