
Pšenici špaldu možná v kuchyni pravidelně používáte v podobě mouky. Ale co zrna? Znáte? Jestli ne, zkuste je pozvat do kuchyně. Chuťově se dají připravit nasladko i naslano. Jsou lehce oříškové a i po uvaření zůstanou pevné. Pokud je v obchodě hodíte do košíku, můžete si s nimi připravit tuhle pánev.
Na videopostup receptu můžete mrknout tady.


Ingredience
- 300 g špaldových zrn (váha v suchém stavu)
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 menší cuketa
- 300–350 g uzeného nebo marinovaného tofu
- 2 lžíce oleje (používám sezamový, ale může být olivový nebo řepkový)
- 1 lžíce uzené papriky
- sůl
Navíc
- slunečnicová semínka, sójová omáčka, chilli, citron, koriandr
Postup
- Špaldu přesypu do sítka a propláchnu ji pod tekoucí vodou. Vařím ji ve větším hrnci v lehce osolené vodě. Špaldu vařím cca 40 minut. Přebytečnou vodu sliju.
- Mezitím si nakrájím zeleninu. Mrkev na tenčí šikmá kolečka. Česnek na plátky. Papriku na proužky. Cuketu na kostky.
- Take si nakrájím tofu na kostky. Před krájením je dobré tofu osušit papírovou utěrkou.
- Ve velké pánvi/woku rozehřeju olej. Postupně začnu na vyšší výkon sporáku opékat mrkev. Po chvíli přidám i česnek a papriku. Opět nechám chvilku opékat a následně přidám cuketu a tofu.
- Společně restuju cca 3–4 minuty.
- Ochutím uzenou paprikou a vmíchám uvařenou špaldu, aby se prohřála.
- Podávám posypané semínky.


Doba přípavy
20 minut + vaření špaldy
Počet porcí
4–6
Jídlo je veganské a bezlaktózové.
Tipy na obměny
Místo špaldových zrn můžete použít ječné kroupy, ale klidně i pohankové kroupy. S pohankou bude jídlo bezlepkové. Funguje ale i bulgur nebo divoká rýže. Zeleninu do pánve naházejte podle sezóny i stavu lednice. Tofu snadno vyměníte za orestované kousky kuřecího nebo krůtího masa.