Pšenici špaldu možná v kuchyni pravidelně používáte v podobě mouky. Ale co zrna? Znáte? Jestli ne, zkuste je pozvat do kuchyně. Chuťově se dají připravit nasladko i naslano. Jsou lehce oříškové a i po uvaření zůstanou pevné. Pokud je v obchodě hodíte do košíku, můžete si s nimi připravit tuhle pánev. 

Na videopostup receptu můžete mrknout tady.


Ingredience

  • 300 g špaldových zrn (váha v suchém stavu)
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 300–350 g uzeného nebo marinovaného tofu
  • 2 lžíce oleje (používám sezamový, ale může být olivový nebo řepkový)
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl

Navíc

  • slunečnicová semínka, sójová omáčka, chilli, citron, koriandr

Postup

  1. Špaldu přesypu do sítka a propláchnu ji pod tekoucí vodou. Vařím ji ve větším hrnci v lehce osolené vodě. Špaldu vařím cca 40 minut. Přebytečnou vodu sliju.
  2. Mezitím si nakrájím zeleninu. Mrkev na tenčí šikmá kolečka. Česnek na plátky. Papriku na proužky. Cuketu na kostky.
  3. Take si nakrájím tofu na kostky. Před krájením je dobré tofu osušit papírovou utěrkou.
  4. Ve velké pánvi/woku rozehřeju olej. Postupně začnu na vyšší výkon sporáku opékat mrkev. Po chvíli přidám i česnek a papriku. Opět nechám chvilku opékat a následně přidám cuketu a tofu. 
  5. Společně restuju cca 3–4 minuty. 
  6. Ochutím uzenou paprikou a vmíchám uvařenou špaldu, aby se prohřála. 
  7. Podávám posypané semínky.

Doba přípavy 
20 minut + vaření špaldy

Počet porcí 
4–6 

Jídlo je veganské a bezlaktózové. 

Tenhle recept už jste zkoušeli?

Tipy na obměny

Místo špaldových zrn můžete použít ječné kroupy, ale klidně i pohankové kroupy. S pohankou bude jídlo bezlepkové. Funguje ale i bulgur nebo divoká rýže. Zeleninu do pánve naházejte podle sezóny i stavu lednice. Tofu snadno vyměníte za orestované kousky kuřecího nebo krůtího masa.